Культурні зв’язки прикордонних регіонів

  • Категорія запису:Новини
13 вересня директор Центру культури Ганна Дрогальчук, заступник директора Василь Барановський та провідний методист Іван Хланта взяли участь у відкритті виставки весільного одягу, атрибутики та світлин «ЗАМІЖЖЯ ЇЙ ЛИЧИТЬ / MӐRITIŞUE I SE POTRIVEŞTE / SVADBA JEJ PRISTANE», яка відбулася в рамках реалізації міжнародного грантового проєкту «Культурні зв’язки – культурна мобільність в прикордонному регіоні. HUSKROUA/ 17020/3.1/0040».

Захід відбувся в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. Виступаючи на відкритті, Ганна Дрогальчук привітала учасників, акцентувала увагу на збереженні та популяризації нематеріальної культурної спадщини, побажала нових творчих успіхів організаторам.

Виставка – результат спільної дослідницької роботи науковців Закарпатського музею народної архітектури та побуту (Україна), Повітового музею Сату Маре (Румунія) та Музею української культури у Свиднику (Словаччина).

«Пропонована експозиція знайомить з окремими весільними обрядодіями, весільною атрибутикою та вбранням наречених. Цінність виставки полягає в тому, що вона об’єднала матеріали великого етнічного масиву в контексті порубіжжя – Пряшівський край (Словаччина), Закарпаття (Україна) та повіт Сату Маре (Румунія). Українська частина виставки акцентуватиме увагу на обряді благословіння наречених батьками, румунська – на зачісці нареченої, словацька – на весільному застіллі й забавах.

Виставка вже експонувалась у Словаччині, планується її відкриття у Румунії. Всіх охочих зануритись в атмосферу традиційного весілля прикордонного регіону запрошуємо до музею», – повідомили на сторінці Ужгородського скансену в соціальній мережі.