НАПЕРЕДОДНІ РІЗДВА “КНИГА-ФЕСТ” ЗНОВУ ЗІБРАЛА ОДНОДУМЦІВ

  • Категорія запису:Новини
Традиційне, улюблене книгоманами й авторами свято – КНИГА-ФЕСТ” – вже вдванадцяте пройшло 21 грудня в обласному центрі Закарпаття. Цього разу його учасників гостинно прийняла в себе картинна галерея “Ужгород”.

Одну з головних книжкових подій року організатори нині провели у форматі виставки. Той факт, що в ній було представлено дещо менше видавництв і авторів, аж ніяк не позначився на урочистості та значимості події.  На відкритті поряд із головними  персонажами – авторами й видавцями – були присутні очільники державних установ, лідери громадської думки і, безумовно, читачі.

Ведуча книжкового  свята Євгенія НАПУДА першим надала слово директорові департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатської ОДА-ОВА Романові МОЛДАВЧУКУ. Він підкреслив, що, попри війну і пов’язані з нею труднощі, книговидавці й автори не склали рук – продовжують видавати книги й творити. Видавнича галузь живе й розвивається. “Особлива подяка сьогодні захисникам і всім небайдужим, котрі не дають ворогу знищити нашу культуру та нашу книгу”, зазначив керівник департаменту ОДА-ОВА.

З непересічною подією, яка підбиває підсумки року у книговиданні, усіх привітала  ректорка КЗВО «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради, докторка педагогічних наук Наталія ШЕТЕЛЯ.

Заступник голови Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, завідувач філіалу художнього музею ім. Й. Бокшая «Народний літературний музей Закарпаття» Василь ГУСТІ порівняв “Книгу-Фест” із Бригантиною, яка пливе книжковим морем уже дванадцятий рік, і її “паруси” постійно наповнюються свіжим вітром. Захоплення викликає активність письменників, яким він побажав і надалі не зменшувати обертів, відгукуючись на найзлободенніші теми, що їх підказує життя.

До привітань доєднався директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслужений артист України Євген ТИЩУК, який наголосив, що в час, коли відстоюється незалежність України в боротьбі з російським агресором, слово – це гостра зброя. Його сила не менш вбивча для ворога, ніж гармати і кулемети, бо сприяє формуванню почуттів патріотизму, породжує бажання захищати Батьківщину і її цінності.

З декламуванням віршів про її Величність  книжку виступили школярі, а студенти КЗВО “Академія культури і мистецтв” Закарпатської обласної ради виконали ліричну композицію.

На стендах і столах виставки свої видання розмістили понад десяток видавництв. Читачі змогли знову побачити знайомих їм Мирослава ДОЧИНЦЯ, Галину МАЛИК, Тетяну ЛІТЕРАТІ, Олександра ГАВРОША, Сергія ФЕДАКУ, Вікторію АНДРУСІВ, Віктора МОТРУКА, ІВАНА ХЛАНТУ, так і новачків цієї книжкової акції – Юрія ОФІЦИНСЬКОГО, Марію МАЄРЧИК, Бориса ЖУЛКАНИЧА. Від кожного з них можна було взяти автограф, дізнатися, над чим зараз працюють і коли чекати нових творів.

На відміну від багатьох минулих років, цього разу в “Книзі-Фест” узяли участь майже виключно закарпатські видавництва. Новинки з художньої, науково-пізнавальної літератури, так само як і видання минулих років, розраховані і на дорослих, і на дітей  представили Всеукраїнське державне видавництво “КАРПАТИ”, приватні TIMPANI, “Карпатська вежа”, “РІК-У”, “Знання”, “Блага вість” тв інші.

Гарним доповненням до книжкової виставки стали картини закарпатських художників, розміщені на стінах галереї “Ужгород”. Поряд із пейзажами і натюрмортами, які відтворюють красу Карпат, книжки  набували додатковго змісту, створюючи відчуття духовної завершеності події під назвою “Книга-Фест”.

Дізнаватися про книги закарпатських авторів і видавничі новинки можна було аж до вечора.

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору
КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури Закарпатської обласної ради,
ф
ото автора