ШЕСТЕРО МАЙСТРІВ-«ПРИКЛАДНИКІВ» ПРИЙШЛИ ДО ГЛЯДАЧА З ВЕЛИКОЮ НЕОРДИНАРНОЮ ВИСТАВКОЮ

  • Категорія запису:Новини
11 червня в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту – нова вагома і репрезентативна виставка. Її склали роботи визнаних майстрів народного мистецтва, які об’єдналися в вернісажі під назвою «Берегині». Поряд із жінками, а саме Оленою Селезньовою, Іриною Талапко, Надією Малинич, Тамарою Ленюською та Наталією Делеган до глядачів із власними творчими прийшов і Йосип Плакош.

Попри різноманітність представлених жанрів – предметами інтер’єрного призначення – скатертинами, рушниками, серветками, виробами з використанням бісеру, а також традиційними ляльками-мотанками представлено вишиті картини релігійного змісту. Ця обставина значною розширює тематичний спектр, наповнюючи виставку глибинним духовним змістом.

Заступниця директора департаменту культури Закарпатської ОВА Галина Ломпарт привітала майстрів, зазначивши, що хоча вони не є митцями за фахом, однак це ніяк не применшує художньої вартості їхніх робіт. До того ж ці роботи технічно довершені.

Директор музею Василь Коцан наголосив, що всі атрибути виставки, і насамперед вишивки, є «берегинями» роду, народу. Звідси – й назва виставки.

Завідувачка народного етнографічного музею КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений майстер народної творчості України Наталія Стегура коротко представила авторів робіт. Зазначила, що всі вони підтримують тісний зв’язок із Центром культури.

Взяли слово майстриня, яка переїхала до Ужгорода з Харкова, Олена Селезньова, а також мешканка обласного центру Тамара Ленюська. Вони розповіли про своє бачення традицій народно-прикладного мистецтва, подякували Музеєві та Обласному організаційно-методичному центру культури за сприяння в організації виставки.

Експозиція діятиме до 24 червня, тож усі охочі мають достатньо часу, щоб ознайомитися з доробком талановитих і неординарних майстрів народної творчості.

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору