У селі Лазещина Ясінянської територіальної громади Рахівського району відбулося традиційне Свято міри

  • Категорія запису:Новини
У суботу, 13 травня, у селі Лазещина Ясінянської територіальної громади Рахівського району відбулося традиційне Свято міри, яке має не лише символічне, а й практичне значення.

У цей день вівчарі доять овець, а найголовніший із них проводить контрольний замір молока. Це потрібно для того, щоб вівчарі знали, скільки сиру віддати господарям, поки тварини перебувають на традиційному літньому випасі.

Саме свято супроводжується багатьма ритуалами та обрядами, що робить його унікальним та цікавим.

Сподіваємось, що Свято міри найближчим часом займе почесне місце у Регіональному переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Закарпаття.

Дякуємо Ясінянській селищній раді за співпрацю.

Відвідали свято та ознайомилися з процедурою його проведення завідувач сектору нематеріальної культурної спадщини Владислава Рішко та завідувач  відділу інноваційних програм та культурно-мистецьких проєктів Олена Гайдук.

Переглянувши фото, можна поринути в неповторну атмосферу свята.

Свято міри має не лише символічне, а й практичне значення. У цей день власники доять овець, а головний вівчар проводить контрольний замір молока. Це потрібно для того, щоб вівчарі знали, скільки сиру віддати господарям, поки тварини перебувають на традиційному літньому випасі.