Вечір українського кіно

  • Категорія запису:Новини
Вечір українського кіно10 вересня, напередодні Дня українського кіно, запрошуємо всіх охочих переглянути фільм «Білий птах з чорною ознакою» режисера Юрія Іллєнка.

Події фільму відбуваються з 1937 по 1947 рік на Буковині, нині Чернівецька область Західної України, на річці Черемош в українському селищі, що межує з Румунією.

Знятий 1970 року на кіностудії імені Олександра Довженка. Стрічка займає 8-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно. Українське поетичне кіно.

Українське поетичне кіно (англ. Ukrainian poetic cinema) – мистецька течія, що виникла в радянському кіно в середині 1960-х з виходом «Тіней забутих предків» Сергія Параджанова. На противагу канонічному радянському реалістичному кіно «українське поетичне кіно» виводило на перший план візуальну виразність, сюрреалістичні та етнографічні мотиви. Ця течія залишила по собі низку новаторських фільмів і спровокувала новий наступ радянської ідеологічної машини на українське кіно, національну свідомість та нетрадиційний художній пошук.

Розквіт «українського поетичного кіно» в Україні припав на 1960–1970-і роки.  Авторство терміну «українське поетичне кіно» приписується Янушу Ґазді, який придумав його у 1970 році.

Багато фільмів цієї течії унаслідок ідеологічної цензури було заборонено до показу в СРСР і вони побачили світ лише наприкінці 1980-х – початку 1990-х.

Перегляд відбудеться 10 вересня о 19.30 на площі біля філармонії (під каштанами).