Відкрилася обласна виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Весна переможе»

  • Категорія запису:Новини
21 березня у залі Закарпатського музею народної архітектури та побуту відкрилася обласна виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Весна переможе». Організатор виставки – КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради.

У мистецькій акції взяли участь 10 митців, які працюють у різних техніках, зокрема Анатолій Сакалош (різьба по дереву), Марія Купарь і Марія Ялова (витинанка), Леся Улибіна (паперова пластика, авторська техніка), Олеся Рибалко (сухе валяння), Андрея Прислупська (кераміка), Аркадій Мухомед’янов (акварель), Надія Лазар (вишивка), Юстина Дідик (живопис), Олена Мисько (в’язання гачком).

Привітали учасників виставки директор департаменту культури Закарпатської обласної військової адміністрації, заслужений артист України Євген Тищук, в.о. директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради», заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук та директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан. Поділилися враженнями від виставки майстри Олеся Рибалко, Анатолій Сакалош та відома співачка, віднедавна ще й художниця Юстина Дідик.

Анатолій Сакалош, який презентує місто Берегово, уже багато років співпрацює з Центром культури, неодноразово брав участь у наших весняних семінарах-пленерах та тематичних виставках. Світлини його робіт «Сполох» (2016) та «Слава Україні» (2022) прикрашають обкладинку щоквартального збірника «Культурологічні джерела» № 1, 2 за 2022 рік.

Ужгородська майстриня Марія Купарь завжди відгукується не лише брати участь у весняних семінарах-пленерах, але проводити майстер-класи, зокрема з виготовлення витинанки та ляльки-мотанки. У 2022 році майстриня була  активною учасницею культурно-мистецької резиденції, яку Центр культури започаткував для діток внутрішньо переміщених осіб після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

До слова, Надія Лазар, Юстина Дідик та Олена Мисько беруть участь у виставці, організованій Центром культури, вперше.

Теми творів надзвичайно різноманітні, але усіх митців об’єднує одна спільна мета – визволення України і перемога над ворогом. Як зазначила Юстина Дідик, народ, який не перестає творити у таких важких умовах, приречений на Перемогу.

Запрошуємо на вернісаж любителів мистецтва. Упевнені, що кожен отримає позитивні емоції та естетичне задоволення. У цей тривожний та нестабільний період нашого життя такі заходи надихають та вселяють надію і віру в Перемогу. Дякуємо Збройним силам України за спокій, можливість розвиватися і займатися улюбленою справою на благо рідної землі.

Над експозицією працювали працівники КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР – завідувач народного етнографічного музею, заслужений майстер народної творчості України Наталія Стегура, методист І категорії Олена Ваш та провідний методист Костянтин Ковган.

Марина Офіцинська,
завідувач інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради