Вивчаємо культурний потенціал Мукачівської ОТГ. Село Нове Давидково

  • Категорія запису:Новини
21 серпня у рамках пошуково-дослідницької експедиції з вивчення культурного потенціалу Мукачівської ОТГ провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта та   методист Володимир Сичкун побували у с. Нове Давидково.

Мета відрядження – ознайомлення із сучасним станом побутування народної пісенності на Мукачівщині. Методисти зустрілися із такими співаками, як Василь Копик, Марія Микуланинець, Олена Черепаня, Ганна Кокош, Тереза Кузьма, Олена Строїн, Анжела Товт, які виконали, крім духовних, ще й  до десяти автентичних пісень, що здавна побутують у селі. Варіанти цих пісень у різні роки були опубліковані у пісенних збірниках Закарпаття. Однак метою поїздки було виявити маловідомі або й зовсім не відомі пісенні твори. Сподіваємось наступного разу це вдасться здійснити.

Також відвідали пам’ятник-могилу відомого закарпатського письменника, культурного діяча, просвітителя та знавця духовної пісенності Івана Сільвая, який у цьому селі протягом тривалого часу був духовним пастирем аж до останнього дня життя (1904 рік). Його найбільша заслуга в тому, що він зібрав, упорядкував та вперше опублікував збірник духовної творчості «Пісенник» (1902, повторне видання 1913), в якому нараховується 182 тексти, на жаль, без нот. До 2008 року це був найповніший збірник духовних пісень Закарпаття, яким користувалися українці і за його межами (Румунія, Словаччина, Сербія).

Марина ОФІЦИНСЬКА,
завідувач інформаційно-редакційного сектору