Духовий оркестр «Гелікон» і театр підтвердили звання «народний аматорський колектив»

  • Категорія запису:Новини
28 листопада 2021 року  в м.Свалява Мукачівського району  народний аматорський духовий оркестр «Гелікон» (керівник І. Цанько)  та народний аматорський театр (керівник М. Попович) Свалявського будинку культури з клубними закладами у сільській місцевості Свалявської міської ради Мукачівського району пройшли атестацію на підтвердження  звання «народний аматорський колектив».

Виступи колективів переглядала атестаційна комісія у складі:

Дрогальчук Ганни Василівни –  директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, заслуженого працівника культури України(голова комісії);

Ухача Олександра Михайловича – викладача циклової комісії  «Оркестрові, духові та ударні інструменти» КЗ «Ужгородський музичний фаховий коледж імені Д. Є. Задора» ЗОР, заслуженого працівника культури України;

Микульця Михайла Васильовича – викладача-методиста циклової комісії «Менеджмент соціокультурної діяльності» КЗВО «Ужгородський інститут культури і мистецтв» ЗОР.

Народний аматорський духовий оркестр «Гелікон» Свалявського будинку культури з клубними закладами у сільській місцевості Свалявської міської ради

Керівник Іван Цанько

У Свалявському районі духова музика має давні традиції. У 1950 році при Свалявському лісокомбінаті було створено духовий оркестр. У 1966 році  художнім керівником і диригентом колективу став випускник Ужгородського державного музичного училища Михайло Коцан. Уже через два роки, у 1968, духовий оркестр виступив із концертною програмою у Москві на Виставці досягнень народного господарства. У 1970 році став переможцем республіканського конкурсу і був нагороджений срібною медаллю. У 1972 році успішно виступив на республіканському фестивалі й отримав золоту медаль. Лауреат першого Всеукраїнського фестивалю народної творчості (1977), Другого Всесоюзного фестивалю народної творчості (1987), обласного фестивалю народної творчості «Карпатські візерунки» (1994).

Упродовж майже 20 років поспіль творчий колектив досягав нових і нових успіхів. Срібні та золоті медалі на республіканських конкурсах, дипломи Всесоюзної ради профспілок, Спілки композиторів СРСР, лауреат першого і другого Всеукраїнських фестивалів народної творчості.

Учасник республіканського конкурсу духових оркестрів профспілок у місті Київ (1971),  фестивалю українського фольклору в селі Камйонка (Чехословаччина, 1978),  республіканського конкурсу духових оркестрів профспілок (м.Дніпропетровськ, 1979), Днів духової музики (м.Москва, 1986).

Нагороджений дипломом ВЦРПС та Спілки композиторів СРСР (1971).

У 1973 році колективу присвоєно звання «народний».

Після реорганізації, а згодом і банкрутства Свалявського лісокомбінату половина учасників залишила колектив.

У 1999 році відділ культури запропонував відродити при районному центрі культури і дозвілля духовий оркестр «Гелікон». Михайло Коцан із ентузіазмом узявся до улюбленої справи. І знову колектив зазвучав на районних і обласних святах. У ньому злагоджено грали на різних духових інструментах 22 виконавці. У репертуарі колективу відомі марші, вальси, танго, польки, сюїти, колядницькі мелодії.

Духовий оркестр «Гелікон» – активний учасник районних та обласних оглядів-конкурсів, концертів, різдвяних святах, з цікавими програмами виступає в  оздоровницях Свалявщини. Щороку бере участь у марш-парадах, які проводяться в районі та області. Учасник Обласного фестивалю-конкурсу стрілецької пісні «Красне поле» (м.Хуст, 2009), святкового концерту з нагоди святкування Дня Незалежності України (м.Ужгород, 2011).

Протягом 2014 року колективом керував молодий талановитий музикант Ігор Коваль. З 2015 року «Гелікон» знову очолив заслужений працівник культури України Михайло Коцан. З вересня 2020 року колективом керує Іван Цанько.

Народний аматорський театр  Свалявського будинку культури з клубними закладами у сільській місцевості Свалявської міської ради

Керівник Маріанна Попович

Драматичний колектив Палацу культури (нині – Свалявський будинок культури з клубними закладами у сільській місцевості Свалявської міської ради) було створено у 1963 році.

Розпочав свою дiяльнiсть із вистав «Назар Стодоля» Т.Шевченка, «Мартин Боруля» I.Карпенка-Карого, «Якщо ти любиш», «Веселка» М.Зарудного, «Павлiнка» А.Софронова, «Три долi» Л.Барабаша.

Готуючись до присвоєння звання «народний», театр підготував до показу виставу за п’єсою «Горлиця» О.Коломійця. Після успішного виступу театр отримав звання «народний» у 1970 роцi. Першим режисером уже театру зі званням «народний» був О.Федосов. Колективом також керували П.Черкасова, О.Іванишин, В.Дворцин, В.Канаєв, Л.Рогачевська, М.Калитич, Н.Безпала, І Ляхович.

Народний театр неодноразово був переможцем обласних, всесоюзних оглядiв, конкурсiв та фестивалів. Нагороджений дипломом лауреата третього  ступеня (великою медаллю колектив i бронзовою медаллю керiвник колективу) Республiканського конкурсу самодiяльного мистецтва Української РСР за виставу «Горлиця» О.Коломiйця (режисер-постановник П.Черкасова, 1970).

2002 року колектив очолює Маріанна Попович. Під її керівництвом він зосередив свою увагу на виконанні гумористичних творів. Адже саме гумористична п’єса може підняти настрій глядачеві, бо образи, які в ній відтворені, ніби взяті з життя. Гумористичні твори не лише легко сприймаються, але й мають повчальний характер. Глядач полюбляє просту і в той же час досконалу народну вимову, сміється і плаче разом із улюбленими персонажами. За допомогою акторської гри, художнього оформлення, звукових та світлових ефектів вони намагаються впливати на кожного присутнього в залі і доносити до нього основну думку твору.

У складі народного театру успішно працює гумористичний дует під назвою «Свалявські кумоньки» у складі Маріанни Попович та Світлани Дербаль. Він популярний на Свалявщині і за межами району, кумедні ситуації в які попадають дві кумоньки викликають у глядачів щирі посмішки. Оригінальні тексти для дуету пише режисер народного театру М.Попович. За успіхи у номінації «гумор» правління творчо-експериментальної ради «ВІЖІ-3000» у місті Берегово нагородило керівника сертифікатом першого ступеня.

Учасники народного театру беруть участь майже в усіх святах, які проводяться у районі. Особливо запам’ятався фестиваль мінеральної води «Сила життя – в джерелах Карпат» (2009), День міста Сваляви (2009), День матері та огляд колядницьких колективів «Вертеп–2015)» та інші. Часто виступають у санаторіях Свалявщини.

У колективі працюють Світлана Дербаль, Василь Плоскіна, Маріанна Попович, Тетяна Зізда, Евеліна Хижняк, Вячеслав Хижняк, Сергій Шпортень, Карина Галега, Сергій Лізанець, Неля Головнич.

Свого часу у театрі грали Петро Левович, Володимир Попович, Анна Тарасова, Катерина Туряниця, Магдалина Зубченко, Марта Попович.

30 листопада 2012 року народний театр взяв участь у VІІ обласному фестивалі драми імені Всеволода Майданного, який проходив у місті Хуст, і представив уривок із народної п’єси «Маруся» Сіона Сільвая. На цьому фестивалі колектив черговий раз підтвердив звання «народний».

Двічі народний театр – лауреат другого ступеня Обласного фестивалю драми імені Всеволода Майданного (2010 – вистава за п’єсою «Добродітель превишаєт багатство» О.Духновича; 2014 – уривок із твору «Наймичка» Т.Шевченка).

На атестацію, яка відбулася 28 листопада, театр підготував інсценізацію п’єси Маріанни Попович «Село і люди».