Дивоцвіт Закарпаття представили в ужгородському скансені

  • Категорія запису:Новини
Учора, 18 серпня, у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту з нагоди 30-річчя Незалежності України відбулося відкриття обласної виставки робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Дивоцвіт Закарпаття».

На виставці  побачимо ткацтво, вишивку, кераміку, різьбу по дереву, коренепластику та інші види мистецтва. До експозиції ввійшли роботи талановитих майстрів нашого краю відомих вже далеко за його межами, що репрезентують багатонаціональне Закарпаття. Зокрема це українці, угорці, словаки, румуни та митці інших національностей. Понад 270 різноманітних експонатів представлено на огляд відвідувачів.

Окрасою й зразками професіоналізму стали роботи заслужених майстрів народної творчості України Ендре Гіді, Ірини Церковник, Василя Сочки та інших.

Кераміка пана Ендре заслуговує найвищих похвал. Це не дивно, бо цьому ремеслу майстер присвятив понад півстоліття свого життя й тому може робити з глиною все, що тільки вона дозволяє. Краще від нього таємниці глини знає хіба що Всевишній. До поважних років він зберіг чудову фізичну форму, що дозволяє йому творити шедевральні речі. У жодного майстра краю ви не побачите таких досконалих гончарних виробів, такого розпису.

Вишивка Ірини Церковник, а це сорочки, рушники, скатертини, вражають акуратністю й чистотою виконання, що досягається любов’ю та багаторічною працею майстрині над вдосконаленням техніки вишивки. Орнаменти виконані у традиційному народному ключі, що й робить вишивку цінною.

Вишукану пластику Василя Сочки глядачі розглядають хвилинами з різних кутів зору,  безуспішно намагаючись розгадати таємницю їх творення. Сам майстер каже, що завжди готовий розповісти й поділитись таємницями, але процес творення настільки складний і трудомісткий, що годі знайти учнів. Тож, донині його роботи  унікальні й неповторні, як і десятиліття тому.

Справжньою родзинкою виставки стали роботи Магдалини Пуглик-Белень, яка люб’язно погодилася взяти участь у нашій виставці. Творчість цієї майстрині вже давно стала класикою й, мабуть, можемо вже говорити про її школу, позаяк маємо ряд її послідовників, що так чи інакше вчаться у неї. До слова, вона не обмежується тільки керамікою, а займається й графікою, живописом, філософією, пише поезію тощо. Діапазон її творчих зацікавлень дуже широкий.

Чудові також роботи і її сестри Віри Пуглик-Балоги, яка має своє оригінальне світобачення, що знаходить своє вираження у творах майстрині. Її вироби більш прив’язані до гончарного кругу й зачаровують артистизмом і легкістю виконання.

Щире захоплення викликає нова робота талановитого різьбяра Андрія Пузакулича, випускника Ужгородського училища прикладного мистецтва із Перечина. Майстер систематично бере участь у наших виставках, а його вироби користуються неабияким попитом.

Михайло Мадярій з Рахівщини, що здавна славиться своїми різьбярами,  виставив глибокий барельєф на карпатську тематику, що особлива близька патріотам краю. Клишоногий зображений надзвичайно достовірно, зі знанням справи. Відчувається, що майстер не вперше вирізає цей сюжет і працює з різцем впевнено й вміло.

Помітно прогресує й ужгородський різьбяр, провідний методист Центру культури Костянтин Ковган, який показав кілька своїх нових робіт на побутову тематику з життя наших краян. Роботи стали цікавішими, складнішими композиційно.

Відома майстриня краю Марія Купарь цього разу виставила свої витинанки та писані торби. Вона надзвичайно віртуозно володіє пензликом, тонко відчуває форму й колір, що трапляється не часто.

Гарні керамічні  роботи репрезентувала й майстриня з Іршави Надія Вербищук. Зокрема це «Храм», «Мелодія душі» та «Карпатська зима», що, незважаючи на різну тематику, разом сприймаються, як своєрідний триптих. Їх об’єднують характерні прийоми стилізації та колорит.

Серед учасників виставки також Марія Купарь, Ганна Маринець, Леся Газуда, Марія Дуркот, Ольга Поп, Ганна Беряк, Іляна Войнарович, Віра Буряник, Зиновія Форкош, Марія Влад та багато інших. Усього – понад тридцять майстрів народних художніх промислів та декоративно-прикладного мистецтва.

Відкрив виставку директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан. Директор Обласного організаційно-методичного центру культури, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук коротко, але змістовно розповіла про мистецтво краю, ознайомила з експозицією та учасниками виставки, які були присутні, та тими, що взяли участь у ній. Поділилися враженнями і відомий митець краю, заслужений художник України Михайло Белень та вишивальниця Іляна Войнарович. Про наболіле говорив і відомий митець краю Ендре Гіді.

Оригінальні фотороботи запропонувала молода креативна Олена Гайдук, на який зафіксовано елементи нематеріальної культурної спадщини, які увійшли до обласного переліку НКС.

Приємне музичне вітання прозвучало від народного ансамблю народної пісні «Розмарія» (керівник Ольга Зюбрицька) та вокального тріо «Заквітчані».

Ініціатор та організатор виставки – КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР.

 

Володимир Мишанич,
провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР