Іван Хланта презентував одразу дві книги

  • Категорія запису:Новини
14 лютого, в День усіх закоханих, в Ужгородській центральній міській бібліотеці відбулася презентація одразу двох книг –  «Заповітна зоря Івана Хланти»  Василя Марка та «Народний літературно-мистецький музей Копашнівської ЗОШ І–ІІІ ступенів Хустського району. Путівник» Івана Хланти. І це досить символічно, адже Іван Васильович кожну свою книжку готує з великою любов’ю.

Ведуча вечора, бібліотекар Андріана Гузак, ознайомила присутніх із виданнями та наголосила, що автор є збирачем, дослідником і популяризатором  усної народнопоетичної творчості.

Несподіваним і приємним подарунком став відеоролик про творчу діяльність науковця, яку підготували працівники бібліотеки. Теплими словами почала свій виступ директор КЗ «Обласний організаційно-методичний центру культури» ЗОР Ганна Дрогальчук, яка відзначила, що фольклор є сенсом життя автора, що Іван Васильович – саме та людина, яка горить, тим, що щиро любить – свою землю, свій край.

Голова Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук Михайло Делеган вручив автору Подяку від Національної спілки краєзнавців України за активну, науково-дослідницьку та просвітницьку діяльність у популяризації історії рідного краю.

Ще однією родзинкою вечора став музичний виступ слухачів Закарпатського інститут післядипломної педагогічної освіти. Поділилася враженнями про творчість літературознавця Марія Жабляк, методист кабінету координаційно-методичної діяльності.

Свої побажання і привітання з нагоди виходу книг висловив доктор історичних наук, професор Ужгородського національного університету Сергій Федака.

Методист-викладач КВНЗ «Ужгородський коледж культури і мистецтв» ЗОР Марія Стойка наголосила, що саме завдяки кропіткій праці І. Хланти про відомих людей нашого краю знає вся Україна, а його бібліографічні покажчики є  найкращим зразком у роботі для студентів.

На вечір завітала педагог, колишній голова  Пацканівської сільської ради, автор кількох книг про рідне село Пацканьово, керівник народного аматорського фольклорного ансамблю «Ґаздині» Марія Панько, яка подякувала Іванові Васильовичу за те, що завдяки йому про ансамбль знають у всьому світі.

Привітав Івана Васильовича член Національної спілки письменників України, відповідальний секретар світової федерації українських лемківських об’єднань Василь Мулеса. Він наголосив, що саме Іван Хланта, який збирає, вивчає і примножує перлини нашої народної творчості, є носієм «художньої правди».

Захід пройшов у творчій затишній атмосфері.

Андріана Гузак,
бібліотекар Ужгородської центральної міської бібліотеки