Людмила Курта-Стегун презентувала в Ужгороді свої живописні роботи

  • Категорія запису:Новини
Третього червня за ініціативи КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася персональна виставка живопису «Все, що люблю» Людмили Курти-Стегун.  До експозиції ввійшло понад двадцять робіт, створених протягом двох років.

Відкрив виставку директор департаменту культури Закарпатської ОДА, заслужений артист України Євген Тищук. Привітав усіх присутніх заступник директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, заслужений працівник культури України Василь Барановський. Своїми думками про творчість пані Людмили поділився відомий скульптор, заслужений художник України  Михайло Белень. Говорив про талановиту мисткиню також і її колега, викладач Ужгородської  школи мистецтв, заслужений художник України Василь Вовчок. Відомий шанувальник та знавець мистецтва, доктор історичних наук, професор Ужгородського національного університету письменник, журналіст і просто чудова людина Сергій Федака емоційно й піднесено висловив своє щире захоплення роботами художниці. Своє слово про неї сказала й заслужений працівник культури України, відома культурна діячка Закарпаття Габріела Андял.

Привітати художницю прийшли Антон Секереш, Вероніка Бороннікова, Марина Чопей, Юрій Мошак та багато інших.

Святковий, урочистий  настрій присутнім створив вокальний ансамбль викладачів КЗ «Школа мистецтв Середнянської селищної ради», який виконав пісню «Молитва за Україну» М. Лисенка. Приємним сюрпризом для авторки виставки стала музична композиція «Пісня» від сина Даніела.

Модератор заходу – директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан.

Людмила Курта-Стегун працює у різних техніках і жанрах як у класичних, так і сучасних, використовує у творчості різноманітні техніки та технології. Зокрема це акварель, живопис на склі, олійний живопис, колаж, печворк тощо. Її улюблені жанри – натюрморт та портрет. Працює також у пейзажному жанрі, зазвичай зображає тихі, рідні серцю, камерні куточки Закарпаття. Особливо любить квіти, з великим задоволенням та любов’ю малює їх, створює незабутні образи. Вона надзвичайно тонко відчуває особливий характер різноманітних квітів, вміє його передати як графічними, так і живописними засобами. Її акварелі надзвичайно ніжні, свіжі, вражають багатством колориту. Техніка акварелі, гадаю, найкраще розкриває сутність жінки-художниці, її природу.

Вагомих успіхів досягла і в портретному жанрі. Заслуговують на увагу репрезентовані на виставці портрети її рідних: матері, доньки та сина, які виконані з великою любов’ю.

Пані Людмила вміло й майстерно володіє пензликом, творить легко й невимушено, ніби на одному подиху, використовує різноманітні прийоми акварельного живопису. Працює як по мокрому, так і в техніці лесіровки, застосовує в роботі сіль та інші речовини, досягаючи вражаючих ефектів. Мисткиня багато експериментує, шукає свої, оригінальні прийоми образотворення, свою мову. Й, зауважу, знаходить. Іноді, для досягнення певного враження, порушує загальноприйняті правила композиції, керуючись принципом: «Якщо щось робити заборонено, але тобі дуже хочеться… Тоді можна…». Незважаючи на високий професіоналізм, і багатий досвід, з року в рік, продовжує творчо зростати.

Відзначу, що вже понад два десятиліття Людмила Йосипівна щедро ділиться таємницями творчості зі своїми вихованцями, які навчаються в мистецькій школі в селищі Середнє, де вона викладає образотворче мистецтво. Її учні досягли гарних результатів, стали переможцями різноманітних конкурсів дитячої творчості й вона пишається ними. Серед них переможець обласного конкурсу з живопису імені Адальберта Ерделі Амалія Костюк, Христина Писаренко, Вероніка Шишола – випускники Ужгородського коледжу мистецтв ім. А. Ерделі, Ольга Годованець, Даніела Товтин – нині студенти цього мистецького закладу, Крістіна Гладкий та Крістіна Фрінцко – готуються поступати до художнього коледжу.

А головне те, що вона вчить діток захоплюватись Світом, дивуватись, бачити прекрасне, творчо ставитись до будь-якої роботи, яку доведеться виконувати в їхньому житті.

Роботи майстрині можна придбати. Частина коштів від продажу буде перерахована мисткинею на потреби 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Всіх щиро запрошуємо на виставку.

Володимир Мишанич,
провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР