Народному етнографічному музею 10 років!

  • Категорія запису:Новини
Народний етнографічний музей, який діє у складі комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, відкрився 4 листопада 2010 року в рамках святкування 65-річчя створення закладу. Центр культури розміщений на вулиці Волошина, найдавнішій вулиці міста, що в середні віки звалась Великою. На початку ХХ ст. тут мешкав видатний церковний, освітній і політичний діяч Августин Волошин, згодом президент Карпатської України.

Цьогоріч  музей святкує свій перший ювілей – 10-річчя заснування. Зовсім юний вік, та й сам музей невеличкий, експонати безпосередньо прикрашають приміщення Центру культури, створюючи особливу атмосферу поєднання минулого з сучасністю.

Музей такого типу є одним з перших в Україні. Нині нараховує 2090 предметів основного фонду. Він умовно поділений на відділи – історія розвитку клубної справи на Закарпатті; образотворче мистецтво та народні художні промисли; методичні видання; народні та сценічні костюми, музичні інструменти. В архіві установи зберігаються звіти про роботу закладів культури, починаючи з 1952 року і донині, методичні видання на допомогу колективам мистецького аматорства. Також представлено технічні засоби: друкарська машинка «Москва» 1950-х років, магнітофони, програвачі, слайдоскопи, відеокамери, фотоапарати, архів фото- та відеоматеріалів, знятих народною аматорською кіностудією «Едельвейс». Протягом десятиліть студійниками було створено низку відеофільмів, кінонарисів, які брали участь у міжнародних конкурсах та були відзначені дипломами.

Свої роботи передали музею професійні художники й аматори образотворчого мистецтва. Тут знаходиться живопис Федора Коложварі, Магдалини Березанич, Василя Вовчка, Анатолія Сакалоша та ін. Стіни прикрашають витинанки Емми Левадської, Марії Купарь, дерев’яна різьба Костянтина Ковгана. Антоніна Дурда передала музею керамічні окарини у вигляді декоративних баранчиків, Ольга Гал – керамічні тарілки та писанки оздоблені ліпним орнаментом, Людмила Губаль – авторські ляльки-мотанки. Техніку лозоплетіння презентує Віра Вучкан – майстриня з с. Іза Хустського району.

У музеї зібрані зразки народного одягу з різних районів області: Великоберезнянський район представляє лемківські вбрання, Воловецький та Міжгірський – бойківське, Тячівський – «волоське». Сценічні костюми – народного аматорського ансамблю пісні і танцю «Лісоруб» Рахівського району, народного аматорського ансамблю пісню і танцю «Плай» Воловецького району, угорські сценічні костюми Берегівського району.

Рушники, скатертини, серветки виконані в різноманітних техніках вишивки: перебірне ткацтво, вишивка хрестиком, гладдю, низиною, «дзьобканням». Гуцульський петек (сердак) з домотканого сукна виготовлений у 1930-х рр., прикрашений різноманітними кольоровими китицями. Тоді ж виготовлено і гуню з овечої вовни з с. Буковець Воловецького району. Дерев’яні предмети домашнього вжитку – «пасковець», в якому гуцули носили святити паску, «баклах», дерев’яна діжечка, де зберігали бриндзю, виготовлені 1920 року.

Цікавою є також збірка керамічних глечиків, довжанок, розписаних тарілок з Іршавського, Хустського, Перечинського та Тячівського районів. Нещодавно зібрано колекцію різноманітних писанок: традиційних – воскових, шкрябанок, мальованок, а також авторських та новаторських. Свої вироби подарували музею майстрині Софія Алмаші, Терезія Якоб, Наталія Збоян, Олеся Рибалко, Ольга Гал, Христина Герц та ін.

Наш музей із задоволенням відвідують гості міста, студенти мистецьких коледжів, учні шкіл. Тут дозволено робити фото на згадку, одягаючи народні кептарики, капелюхи, жіночі головні убори, що полюбляють не тільки діти, але й дорослі.

На базі музею проходить багато цікавих, мистецьких заходів. Це майстер-класи з виготовлення сувенірів, біжутерії, пасхальної символіки з керамічної глини, солоного тіста, сучасних видів пластиліну, виготовлення ляльки-мотанки та витинанки. Для проведення цих занять запрошуємо майстринь, народних умільців Марію Купарь, Ганну Когутку, Нелю Шандор. Частою гостею таких заходів була Емма Левадська. Ці заняття проходять як у приміщеннях центру, так і в різних учбових закладах.

Плідно співпрацюємо з реабілітаційним центром «Дорога життя», Ужгородською спеціальною школою-інтернатом І-ІІІ ступенів, санаторієм «Малятко» в с. Оноківці, Перечинською загальноосвітньою школою-інтернатом І-ІІ ступенів, Ужгородською загальноосвітньою школою № 14, Ужгородською загальноосвітньою школою № 6 імені В. Ґренджі-Донського. До цих майстер-класів із задоволенням залучаються і працівники нашого закладу, створюючи керамічну національну символіку, біжутерію, невеличкі сувеніри.

На базі музею методистом Центру Оленою Ваш проведено майстер-клас з виготовленням ляльки-мотанки в онлайн-режимі, який отримав багато схвальних відгуків. Нещодавно нами започатковано цікавий проєкт «Школа традиційної вишивки Закарпаття», де відомі майстрині та просто гарні вишивальниці навчатимуть усіх зацікавлених прийомам народної вишивки. Уже презентували свою майстерність Любов Лішка (вишивка гладдю) та методист центру Олена Ваш (вишивка хрестиком), виклавши відеоролики на сторінці Центру культури у соціальній мережі Facebook. У планах вишивка від майстринь Ганни Когутки (вишивка хрестиком та низиною) та Марії Купарь (вишивка бісером).

До 75-річчя закладу буде проведено виставку майстрів народного мистецтва Закарпаття, де свої витвори репрезентуватимуть кращі майстри декоративно-ужиткового мистецтва краю.

Також запрошуємо всіх небайдужих відвідати музей народного етнографічного мистецтва, де вам із задоволенням проведуть змістовну, цікаву екскурсію.

Наталія СТЕГУРА,
завідувач народного етнографічного музею КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР,
заслужений майстер народної творчості України