У центрі культури відбувся перегляд кінострічки «День Незалежності»

  • Категорія запису:Новини
21 серпня у приміщенні Обласного організаційно-методичного центру культури відбувся перегляд кінострічки «День Незалежності». Захід відбувся в рамках «Кіноклубного фестивалю українського кіно». Сам кінофестиваль проходить у серпні за підтримки Українського культурного фонду та Посольства Королівства Нідерландів. Мета фестивалю – показ кінострічок, які розповідають про тернистий шлях Незалежності.

На кінопоказ до ООМЦК завітали заступник голови Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Густі, членкиня Національної спілки художників України Андрея Павук, журналіст Михайло Фединишинець.

Кінострічка, яка засобами документалістики відтворила День Незалежності, а саме 24 серпня 2022 року, стала прелюдією до предметної розмови про здобутки Української держави.

Василь Густі, зокрема, проаналізував хід літературного процесу на Закарпатті, починаючи від 1991-го. Розповів про книги, які вийшли за цей час, нових авторів – членів Спілки та їхні здобутки, творчі зв’язки та співпрацю з письменникам сусідніх з Україною країн, літературні фестивалі, роботу з творчою молоддю. Письменник згадав і про участь у російсько-українській війні свого сина Романа, як також і сина іншого закарпатського літератора Петра Ходанича – Михайла. Вони тривалий час перебувають у найгарячіших точках воєнних дій.

У своєму виступі Михайло Фединишинець зробив екскурс у минуле, зауваживши, що предтечею української незалежності стали перебудова та демократизація в колишньому СРСР. Той період неминуче призвів до розвалу радянської держави та утворення на її руїнах самостійних, серед яких і вільна Україна. Пан Михайло розкрив багато невідомих деталей про свого батька – відомого письменника Володимира Фединишинця.

Зокрема, учасникам цікаво було дізнатися, що син готує презентацію батькових щоденників. Обіймаючи 437 загальних зошитів, списаних батьком, ці щоденники є своєрідним літописом творчого процесу на Закарпатті за пів століття.

На завершення в.о. директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради Ганна Дрогальчук подякувала гостям за участь, за змістовні розповіді. Повідомила, що в календарі Центру культури передбачено ще один кінопоказ у рамках «Кіноклубного фестивалю українського кіно». Він відбудеться 5 вересня.

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору