Поетичні спроби Еріка Скальського

  • Категорія запису:Новини
Визнавшись у своїй слабкості, людина стає сильною.
Оноре де Бальзак

Коли в житті настають складні часи, ми шукаємо сильних людей, які допоможуть нам повірити в непереможну силу духу.

Недавно я познайомилася саме з такою Людиною – усміхненим, розумним, талановитим юнаком Еріком Скальським. Він брав участь в обласному турі Всеукраїнського фестивалю творчості осіб з інвалідністю «Барви життя», на якому мені поталанило бути ведучою.

Мистецтво не знає меж. Саме під таким гаслом відбувся цей захід, всі учасники якого вирушили у чарівну подорож стежками мистецтва. Ерік завоював на фестивалі звання лауреата ІІІ ступеня, представивши на розгляд журі мелодекламацію «Україна-Мати» в номінації «Власна творчість». Його вірш пронизаний глибоким змістом та занепокоєнням складною ситуацією в рідній країні.  Прослухавши мелодекламацію, зі сльозами на очах починаєш розуміти неймовірну силу духу і любові юнака, скованого фізично.

Народився Ерік 14 січня 2002 року в селі Клячаново Мукачівського району. Юнак – з уродженою хворобою, яка змушує його рухатися на милицях.

Закінчивши Клячанівську загальноосвітню школу І–ІІІ ступенів, Ерік вступив на факультет економіки управління та інженерії Мукачівського державного університету. Фах обирав, порадившись з батьками та сестрою. В університеті юнак виконує обов’язки заступника голови студентської ради.

Ерік Скальський – підопічний Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями. Його наставником є Аліса Івахненко, яка допомогла йому блискуче виступити на фестивалі та показати всю глибину й багатство  душі юного поета.

Дізнавшись про Еріка більше, розумієш, що цей хлопець з великою силою волі зміг повірити у власні сили та перемогти всі страхи і внутрішні перешкоди. Ерік – творчий, культурно та духовно розвинутий юнак. Його захоплення: література, кулінарія, спорт, українські народні пісні, музика та поезія. Поезією він захоплюється з 16-и років і має вже близько 25 віршів. Надихнуло його писати вірші перше кохання…

З українських поетів Ерік найбільше захоплюється творчістю Ліни Костенко, бо «у неї вірші завжди актуальні. Вона сміливо пише на злободенну тематику».

Щоб тримати себе в тонусі, Ерік завжди дотримується розпорядку дня. Прокидається о шостій годині, зарядка, водні процедури, сніданок і – в університет. Вдома допомагає мамі з вечерею, потім готується до занять. Хоч рухи його сковані, він вільний у бажанні осягнути невідоме, зазирнути у недосяжне. У нього чудові батьки та сестра (до речі, звати її Еріка. Вони – двійнята і найкращі друзі). Непохитна віра і любов до життя, глибока духовність передалися юнаку саме від рідних. Він хоче, «щоб всі люди покаялися, прийшли до Бога і полюбили один одного так, як Господь любить нас».

У Еріка є три бажання: щоб швидше наші збройні сили здобули перемогу, настав мир, а також написати власну пісню і записати свій трек.

Ерік по-філософськи дивиться на життя. «Мене обурюють у людях злість, заздрість і бездуховність. І ще: я ніяк не можу збагнути, як росія змогла напасти на Україну і за що рашисти так знущаються над моїм народом?»

Твердо переконаний у нашій перемозі, Ерік поділився чудовим побажанням всім, хто зневірився: «Ніколи не здаватися і йти до перемоги, як би важко не було!». Після таких слів приходить чітке усвідомлення того, що у нас є руки, ноги, голова й серце, – а цього більш ніж достатньо, щоб зрушити гори! І перемогти!

14 січня Ерік відзначатиме день народження. Щиро вітаємо його, бажаємо творчих злетів на поетичній ниві, перемог у всіх добрих справах і Божого благословення!

 

Лілія Грушовська-Ніколенко,
провідний методист відділу інноваційних програм та культурно-мистецьких проєктів