В Ужгородському скансені говорили про збереження традиційного гончарства

  • Категорія запису:Новини
27 листопада на семінарі «Проблеми збереження традиційного гончарства», який відбувся у приміщенні Закарпатського музею народної архітектури та побуту, побував провідний методист Володимир Мишанич.
Відкриває семінар Василь Коцан
Відкриває семінар Василь Коцан

Відкрив семінар Василь Коцан, директор КЗ «Закарпатський музей народної архітектури та побуту» ЗОР. Він розповів про збірку гончарних виробів, що зберігаються у музеї та експозицію виставки гончарства, розгорнуту в залі. Йшлося також про різні культурно-мистецькі акції, які  відбувалися у музеї протягом останніх років і були присвячені кераміці та гончарству. До слова, такі виставки, як «Тобі, моя Україно» (2017), «Народжена у вогні» (2017), «Несподівані зустрічі» (2018), пройшли за ініціативи та участі комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради. Треба зауважити, що завдяки спільним зусиллям цих двох закладів гончарство набуває дедалі більшого поширення.

Маріанна Мегела, заступник директора з наукової роботи музею ознайомила присутніх із осередками гончарства на Закарпатті, розкрила регіональні особливості орнаментування виробів. Розповіла також і про каталог «Вільхівські гончарі», що нещодавно вийшов друком і репрезентує гончарство Іршавського осередку.

Тетяна Сологуб-Коцан, завідувач відділу науково-освітньої роботи музею зосередила свій виступ на книжці «Гончарство. Абетка для дітей». Відзначила, що працювати над нею було складно й цікаво. Підкреслила, що абетка покликана дати відповідь на запитання дітей, які стосуються гончарства та кераміки.

Відомий скульптор Михайло Белень розповів про колекцію гончарних виробів зі своєї приватної збірки. Він легенько торкнувся Трипільської кераміки, зауважив її вплив на кераміку не тільки України, але й закордону, говорив про взаємозбагачення культур.

З історією розвитку гончарства на Виноградівщині присутніх ознайомила Ольга Гал, методист районного методичного центру відділу культури Виноградівської райдержадміністрації, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Вона розповіла про творчість відомих гончарів Івана Полянського та Чернецького. Не оминула й промислового виробництва керамічних виробів, коротко охарактеризувала його, розкрила особливості. На завершення продемонструвала й свої чудові витвори з глини.

Олена Клименко, кандидат мистецтвознавства, науковий співробітник відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського Національної академії наук України доповіла про проблеми сучасного гончарства. У цьому контексті згадала відомих керамістів краю Людмилу Аверкієву, Магдалину Пуглик-Белень та інших митців.

Про кераміку в експозиціях провідних музеїв України та Європи розповідав Роман Пилип, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв.

Досвідом проведення майстер-класів із гончарства поділилася художник, живописець, кераміст, член Національної спілки художників України Юлія Єгорова-Рогова.

Свої думки висловили й педагог, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Емма Левадська та керівник арт-клубу «Палітра-спектр» Оксана Метзгер.

Семінар відбувся за сприяння Українського культурного фонду та департаменту культури Закарпатської облдержадміністрації.

Володимир Мишанич,
КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР