В УЖГОРОДІ ВІДКРИЛАСЯ ОБЛАСНА ВИСТАВКА РОБІТ УЧАСНИКІВ КОНКУРСУ «ЛЕГЕНДИ КАРПАТ»

  • Категорія запису:Новини
31 травня в Ужгороді відбулося відкриття виставки робіт учасників конкурсу образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва здобувачів освіти мистецьких шкіл Закарпатської області «Легенди Карпат». Цьогоріч вони малювали на тему «Мирне майбутнє нашої країни». Провів конкурс та організував виставку КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради.

«МИРНЕ МАЙБУТНЄ НАШОЇ КРАЇНИ» ‒ В МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ

Експозиція з-понад 300 робіт зайняла весь другий поверх Закарпатського музею народної архітектури і побуту. Дитячі твори з образотворчого, а також декоративно-ужиткового мистецтва, виявивши художній смак і неабияке терпіння (адже потрібно, щоб і тематично, і стилістично гармоніювали), впродовж двох із половиною днів вивішували на стінах та викладали на стендах працівники ООМЦК Олена Ваш, Наталія Стегура і Костянтин Ковган.

День відкриття перетворився на свято здійснених дитячих мрій. Адже здобувачі освіти з 41 мистецької школи області, де викладають предмет «образотворче мистецтво», отримали нагоду для демонстрації своїх творів усій Закарпатській області.

Про важливість розвитку дитячих талантів, шліфування майстерності, а також виборювання Перемоги й надії жити в мирній країні говорили на відкритті директор департаменту культури Євген Тищук,  завідувач кафедри культури та соціально-гуманітарних дисциплін Закарпатської академії мистецтв, кандидат педагогічних наук Аліна Волощук, заступник директора  Закарпатського музею народної архітектури та побуту Мар’яна Мегела. Підкреслювали, що відкриття виставки в Міжнародний день захисту дітей є символічним, адже діти повинні виростати в умовах миру, а не війни. Мир дарує їм щасливе майбутнє, і велику справу роблять захисники України, виборюючи його для дітей.

НАШІ ДІТИ ПРАГНУТЬ МИРУ

Модератор виставки – завідувачка методичного кабінету початкової мистецької освіти КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури Закарпатської обласної ради Тетяна Волошин.

«На дитячих полотнах, які сьогодні запанували в цьому залі музею, зображені мирні, щасливі дні у колі друзів та сім’ї. Всі малюнки червоною ниткою пронизує одна-єдина мрія, одне колективне бажання – Мир на нашій землі!»  ‒ сказала вона.

Привітавши всіх учасників та гостей, Тетяна Волошин висловила сподівання, що в наступному році учасники конкурсу зустрінуться вже під мирним  небом України. Відтак запросила Євгена Тищука та Василя Барановського до вручення нагород – дипломів учасникам і відзнак лауреатам конкурсу.

ЖУРІ – АВТОРИТЕТНЕ Й КОМПЕТЕНТНЕ

До складу журі входили:

– Волощук Аліна – завідувачка кафедри культури та соціально-гуманітарних дисциплін Закарпатської академії мистецтв, кандидат педагогічних наук, доцент (голова журі); Волошин Тетяна – завідувачка методичного кабінету початкової мистецької освіти КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури Закарпатської обласної ради; Дерда Олена – викладачка кафедри дизайну Закарпатської академії мистецтв; Ломпарт Галина – заступниця директора департаменту – начальниця управління культури, мистецтв та фінансового забезпечення департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА;  Сливка Вікторія – викладачка кафедри дизайну Закарпатської академії мистецтв; Фірцак Тетяна – викладачка КЗ «Іршавська МШ» Іршавської міської ради, переглянули роботи і визначили переможців.

Конкурс проводився у номінаціях: «Живопис», «Графіка», «Скульптура» та «Декоративно-прикладне мистецтво». У кожній нагороди вручалися в кількох категоріях. Нижче пропонуємо фото дипломантів і лауреатів конкурсу (детально з їхнім переліком можна ознайомитися на нашій сторінці в Фейсбуці за 27 травня цього року).

ВЕРНІСАЖ ТРИВАТИМЕ ТИЖДЕНЬ

Відтак розпочалася церемонія нагородження переможців, на яку прийшли або приїхали учасники конкурсу як із обласного центру, так і з багатьох міст, селищ, сіл Закарпаття. Серед них учні й викладачі ‒ представники кількох мистецьких шкіл, зокрема, міст над Ужем та Латорицею, Ільницької на Хустщині, Чинадївської на Мукачівщині, Коритнян і Тарнівців на Ужгородщині…

Автор цих рядків поспілкувався з представниками Мукачівської художньої школи імені М.Мункачі

Наталія Москальова-Лакатош, завуч цієї школи, в якій працює вже десять років, розповіла: «Учні беруть участь у багатьох  конкурсах. У нинішньому вони виявили і неабияке старання, і творчість, щоб показати себе якнайкраще. Звичайно, їх спрямовували, давали поради викладачі, яким керівництво щиро дякує. На сьогодні в цій школі навчаються майже 300 здобувачів освіти, вік яких – від 7 до 16 років.

Тетяна Іванчо працює в Мукачівській художній школі імені М.Мункачі ще лише рік, поєднуючи цю роботу з викладанням дизайну в Мукачівському держуніверситеті. «Цією роботою дуже задоволена, ‒ розповідала викладач. – Зараз дуже важкий час, і мало де можна знайти «віддушину». Спілкування з дітьми в школі дає мені наснагу, бо воно щире і відкрите. Вважаю, що, навчаючи дітей прекрасному, я для держави теж роблю щось корисне – те, що від мене залежить. Я працюю з дітьми внутрішньо переміщених осіб, вислуховую їхні історії, допомагаю зрозуміти їхні емоції в той чи інший момент. Це дуже потрібно і їм, і мені.

Відкриття відбулося. Свято спілкування з прекрасним – кращими творами дітей Закарпаття триває. Воно продовжуватиметься аж до наступної п’ятниці.

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору
фото Марини Офіцинської,
завідувачки інформаційно-редакційного сектору