В УЖГОРОДІ ВСТАНОВЛЕНО ПАМ’ЯТНУ ДОШКУ КЛАРІ БАЛОГ

  • Категорія запису:Новини
25 вересня в Ужгороді на будівлі Закарпатської обласної філармонії відкрито пам’ятну дошку народній артистці України, балетмейстерці Заслуженого академічного  Закарпатського народного хору, людині-легенді Кларі БАЛОГ. Святкову подію відвідали працівники КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради.

Біля філармонії – закладу, в якому Клара Федорівна пропрацювала понад 50 років, зібралися керівники галузі культури області, представники творчої інтелігенції, професійні артисти й аматори.

На відкритті художня керівниця і головна диригентка Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук наголосила на неоціненному внеску Клари Балог у хореографічне мистецтво Закарпаття й України, на її видатних заслугах у розвитку культури. Нині в репертуарі найбільшого  в області професійного мистецького колективу є чимало хореографічних композицій, які свого часу поставила для сцени Клара Балог.

Пам’ятна дошка видатній мисткині виготовлена за фінансової підтримки Генерального консульства Угорщини в Ужгороді та Благодійного фонду Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. Автором є молодий скульптор Іван Цубина.

На відкритті прозвучали слова вітання першого заступника голови Закарпатської обласної ради Андрія Шекети, директора департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Євгена Тищука, генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бачкаї.

Спогадами поділилися представники родини Клари Балог. Про творення пам’ятної дошки висловився її автор Іван Цубина.

Просто неба перед обласною філармонією відбувся концерт. Артисти Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, а також аматорські колективи виступили з хореографічними композиціями у постановці Клари Балог. Численні глядачі, що зібралися на площі, щиро аплодували виконавцям, висловлюючи тим самим і шану видатній балетмейстерці. Пам’ять про неї, зафіксована і в меморіальній дошці, живе й продовжуватиме жити.

Фото Василя Бедзіра