ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ МИСТЕЦЬКИХ ШКІЛ ВИЗНАЧИЛА НАРАДА КЕРІВНИКІВ

  • Категорія запису:Новини
5 червня в КЗВО «Академія культури і мистецтв» ЗОР відбулася нарада з керівниками мистецьких шкіл області. Учасників наради, яку, як завжди, проводив КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, гостинно прийняла в себе Академія культури та мистецтв.

НАВДИВОВИЖУ ПОТУЖНИЙ КОНЦЕРТ СТУДЕНТІВ І ВИКЛАДАЧІВ АКАДЕМІЇ

Яскравим незабутнім анонсом наради став концерт, влаштований студентами й викладачами цього вищого навчального закладу. Він вмістив у себе 12 номерів, кожен із яких демонстрував окремий жанр музичного, хореографічного мистецтва, як і надзвичайно високий виконавський рівень учасників концерту.

Музичним твором «Заспіваймо пісню за Україну» (слова і музика О.Пономарьова) відкрив концерт вокальний ансамбль «Мелодія» під керівництвом Олексанра Карбованця, у супроводі оркестру, очолюваного Сергієм Петрушевським.

Співочими, надзвичайно проникливими голосами дивували, викликали захоплення студентки під час виконання пісенних творів демонстрували Любов Слісенко та Олександри Савко(обидві – клас викладача заслуженого працівника культури України Валентини Зелінки) та Катерина Сапожник-Дем’ян (клас викладача заслуженого працівника культури України Яни Садварій). Навчаються відповідно на 2-му (перші двоє) та 1-му курсах першого бакалаврського рівня вищої освіти кафедри музичного мистецтва.

Пісня «Янголи» (слова і музика Юлії Фурдуй), яку виконав Іван Драгула, студент другого курсу першого бакалаврського рівня вищої освіти кафедри музичного мистецтва, присвячувалася подвигу загиблих захисників України.

Хвилю емоцій і співпереживань викликав танець «Хустка Довбуша». В розгорнутій постановці, здійсненій заслуженим працівником культури України Михайлом Шютівим, репетитор заслужений працівнику культури України Єлізавета Бабяк, поєднувалися образність, самовідданість народних месників, жіноча грайливість і азарт нескоримих горян-гуцулів.

Виразно виявлялися характери, драматизм ситуацій, створюваних на сцені учасниками хореографічної композиції «Я», поставленої на сцені Артуром Качуром. А от композиція «Маки», виконана ансамблем «Натхнення» (керівник Людмила Ярова), переносила в світ ліричних переживань, прекрасних мрій і сподівань.

Захоплення слухачів від концерту, що його показали студенти й викладачі Академії культури й мистецтв, сягнули найвищого градусу під час двох виступів соліста Артема Позднякова (клас викладача Ондраша Тазінгера). У виконанні цього надзвичайно талановитого співака прозвучали класичний твір «O sole mio» та «Богемська рапсодія» Фредді Мерк’юрі. Чудове сольне виконання останнього з цих номерів підсилювалося звучанням студентського хору АКіМ (керівник Ондраш Тазінгер). Супроводжував виконання твору Фредді Мерк’юрі ансамбль «Арт-батальйон» (керівник заслужений працівник культури України Олеся Глуханич).

За яскравий самобутній концерт, який став чудовим заспівом до наради директорів, щиро подякував студентам і викладачам вищого навчального закладу від імені усіх гостей – учасників наради.

ПОДЯКИ ЗА РОБОТУ І – ПОДАЛЬШІ ПЛАНИ

Робоче засідання за участі керівників мистецьких шкіл Закарпатської області, яке теж відбувалося в стінах АКіМ, відкрив директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук. Висловив вдячність керівникам закладів мистецької освіти за їхню продуктивну роботу, навчання й виховання юних.

Про підсумки проведених конкурсів розповіла провідна методистка ООМЦК Альона Степанюк. Вона зазначила проблемні моменти, які виникали у процесі та озвучила нововведення майбутніх мистецьких змагань.

Завідувачка методичним кабінетом ООМЦК Тетяна Волошин виступила з доповіддю «Безбарʼєрність, як філософія суспільства без обмежень». Наголосила на змінах до положення про мистецьку школу.

Проєкт плану роботи кабінету початкової мистецької освіти на 2024-2025 навчальні роки представив заступник директора ООМЦК Василь Барановський. У проєкті передбачено орієнтовний графік обласних семінарів-практикумів, а також кущових і обласних конкурсів здобувачів мистецьких шкіл області.

Перший заступник ректора Академії культури і мистецтв Федір Апшай розповів про структур цього навчального закладу, творчі досягнення, особливості міжнародної співпраці. Запросив випускників мистецьких шкіл вступати до Академії культури й мистецтв.

Голова Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури Наталія Товтин наголосила на необхідності співпраці усіх ланок, що безпосередньо пов’язані з культурою та мистецтвом Закарпаття.

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору,
фото автора