Відбувся процес вибору орнаментальної композиції, що презентуватиме вишивальні традиції Закарпаття

  • Категорія запису:Новини
6 серпня в рамках культурно-мистецької акції Міжнародний рушник єднання «Цвіт вишиванки» на базі Закарпатського музею народної архітектури та побуту відбувся процес вибору орнаментальної композиції, що презентуватиме вишивальні традиції Закарпаття.

До складу комісії від КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради увійшли:

– в.о. директора, заслужена працівниця культури України Ганна Дрогальчук,

– завідувачка народного аматорського етнографічного музею, заслужена майстриня народної творчості України Наталія Стегура,

– методистка І категорії відділу інноваційних програм та культурно-мистецьких проєктів Олена Ваш.

До слова, Олена Ваш – одна з майстринь, яка вишиватиме частину орнаментальної композиції.

На базі фондової збірки вишиванок і рушників ужгородського скансену відбирали орнамент, який за структурою композиції, поєднанню основних та допоміжних мотивів, підбору кольорової гами був автентичним, поширеним на більшості території краю, мав свою символіку та розкривав певний зміст.

Вибір був не легкий, адже кожен район полікультурного Закарпаття має свої вишивальні традиції, що виділяють його з-поміж інших. Після жвавих дискусій орнаментальна композиція була обрана. Поки деталі не розкриватимемо. Наразі нас чекає  наступний, не менш важливий етап, підбір ниток, розбір орнаментальної композиції та її вишивання на РУШНИКУ ЄДНАННЯ.

До складу комісії також увійшли:

– Галина Ломпарт, заступниця директора департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА;

– Василь Коцан, доктор історичних наук, директор КЗ «Закарпатський музей народної архітектури та побуту» ЗОР;

– Світлана Мендель, головний спеціаліст відділу культури, мистецтв та мистецької освіти управління культури, мистецтв та фінансового забезпечення департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА;

– Людмила Губаль, голова Закарпатського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужена майстриня народної творчості України.