Вивчаємо культурний потенціал Мукачівської ОТГ. Село Нижній Коропець

  • Категорія запису:Новини

 

21 серпня провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта та  методист Володимир Сичкун відвідали с. Нижній Коропець, що на Мукачівщині. За попередньою домовленістю в будинку культури їх уже  чекали співачки-аматори Віра Русин, Ольга Гнідин, Меланя Гарапко, Клара Дубинська, Ганна Білак, Магдалина Антоник, Марія Біро зі своїм керівником Василем Михайловичем Данашевським.  З любов’ю та почуттям особливої відповідальності вони виконали кілька закарпатських наро
дних пісень: «Ой звідси гора», «Ішов відважний гайовий», «Перелаз, перелаз» та ін. Розповіли про проведення храмового свята, звичаї та обряди села, зокрема весілля, колядування тощо.

Потім завітали до народознавчого музею села, який у 2008 році  організувала Меланія Василівна Гарапко. Вона розповіла про історію створення музею, його експонати. Оригінальні речі побуту демонструють високий рівень культури. Приваблюють очі старовинні кросна та лада, якій нараховується понад 200 років. Особливу цінність становлять вишивки: рушники, блузки, сорочки, скатертини тощо.

Поїздка відбулася у рамках пошуково-дослідницької експедиції з вивчення культурного потенціалу Мукачівської ОТГ.