У Закарпатському краєзнавчому музеї відкрилася виставка відомого фотографа краю, члена Міжнародної Федерації Фотомистецтва (FIAP)

  • Категорія запису:Новини

«Закарпатці у XXI столітті. Монохром»

Виставка, що стартувала 15 серпня, називається «Закарпатці у XXI столітті. Монохром». До експозиції, відповідно задуму автора,  ввійшли тільки чорно-білі світлини. І це не випадково, адже вони найкраще демонструють майстерність фотохудожника, вимагають багато спеціальних знань, навичок тощо. А особливо, якщо йдеться про використання плівкового фотоапарату з ручним управлінням, який розширює творчі можливості автора. Мистецтвом роботи з таким апаратом володіє мало сучасних фотографів. Володимир Ньорба – один із небагатьох професійно володіє техніками і технологіями створення художньої фотографії як сучасної так і ретро.

Митець репрезентував вибрані світлини створені протягом десятиліть праці і вписуються в етнографічно-соціологічний напрям фотографії. В переважній своїй більшості – це фотопортрети закарпатців та кілька пейзажів, що їх доповнюють, допомагають краще пізнати людей, наш край, розкривають його унікальність. Їх вирізняє глибокий психологізм, вміння створювати узагальнений образ портретованих. Вони сповнені щирої любові до людини, до Землі і всього сущого на ній.

Улюблений жанр автора – пейзаж. Саме в цьому жанрі він досяг вершин майстерності, здобув широкого визнання.

Його роботи –  справжній фотолітопис історії Закарпаття, що з роками не втрачатиме актуальності, набуватиме цінності.

Довідка. Автор народився у селі Чорнотисів Виноградівського району Закарпатської області у 1966 році. Фотографією захоплюється з 12-ти років. До слова, в юні роки був чудовим футболістом, грав у середнянській футбольній команді «Виноградар», що протягом десятиліть була однією із найкращих в області, виборювала призові місця на змаганнях. Донині старше покоління односельчан пам’ятає таких талановитих гравців як Микола Дорогович, Андрій Пашко, Євген Щербей, Лутьо Югас з якими в одній команді був і Володимир.

Із 2009 року Володимир Ньорба є очільником Спілки фотохудожників Закарпаття, багаторазовий переможець і призер Міжнародних салонів художньої фотографії, член журі Міжнародних салонів художньої фотографії у Румунії, Сербії, Угорщині, Словаччині.  Представлена експозиція – п’ята персональна виставка Володимира  Ньорби. Роботи автора  експонувалися у понад сотні колективних виставках у багатьох країнах світу.

Видавництво “Краєвиди Карпат”, засновником і директором якого є В.Ньорба, – рекордсмен України за кількістю виданих фотолистівок, що репрезентують Закарпаття.  Його авторству належать краєзнавчі нариси та фотоальбоми, серед яких: “Ужгород” (1999), “Ужгородський район” (2001), “Перечинщина – край закарпатських Бескидів” (2004),“Мукачево – місто над Латорицею” (2005), “Іршавщина – край зачарованої долини” (2006), “Виноградів – древнє місо над Тисою”(2007), “Міста Закарпаття” (2007), “Там за дверима – подорож Закарпатським краєм” (2007), “Замки Закарпаття” (2008), “Великий Березний ”(2009), “Хустщина – перлина Марамороша” (2010), “Геральдика Закарпаття” (2010) та інші.

Фотороботи Володимира Ньорби зберігаються у колекціях видавництв та фото-асоціацій таких країн: Україна, Словаччина, Угорщина, Румунія, Польща, Грузія, Азербайджан, Німеччина, Сербія, Македонія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Індія, Аргентина.

Володимир Мишанич,
КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР