23 серпня на Рахівщині Микола Кокіш провів майстер-клас з традиційного вовноткацтва

  • Категорія запису:Новини
Він, мабуть єдиний на весь наш край майстер ткацтва, адже пальму першості тут тримають жінки. Каже, що працює за старою технологією якої навчився у своєї бабки. Присутні на майстер-класі діти із захопленням спостерігали як із клубочка шерстяної нитки під вправними руками пана Миколи народжується справжнє диво – чоловічий пасок з традиційним гуцульським орнаментом.

Пан Микола успадкував знання попередніх поколінь гуцулів Богданської долини,  досконало володіє технологією переробки вовни, виготовляє із неї різноманітні унікальні вироби. Ткацтвом займається з дитинства, а це вже понад півстоліття. У його творчому доробку сотні виробів. Розповідає, що робота за ткацьким станком удосвіта приносить йому надзвичайний спокій і умиротворення, дарує справжнє задоволення. Це своєрідна медитація під час якої приходить вирішення багатьох життєвих проблем.

Традиція гуцульського ткацтва, яку майстер зберігає і примножує ввійшла в обласний реєстр нематеріальної культурної спадщини.

В рамках майстер-класу відома ткаля Дося Гринажук розповіла й продемонструвала присутнім процес обробки овечої вовни від стрижки до пряденої нитки.

Комунальний заклад « Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради в рамках реалізації грантового проекту за підтримки Українського культурного фонду надає можливість ознайомитися з традицією народного вовноткацтва.

Мета майстерні – відтворити та забезпечити просування традиції ткацтва, вивчити досвід та передати знання, поширити інформацію про це ремесло.

Менеджери проекту методисти КЗ «ООМЦК» ЗОР Олена Гайдук та Олеся Павлюк, керівник, модератор Ганна Дрогальчук.

Володимир Мишанич