Андрея Прислупська: «Намагаюся бачити й передавати красу цього світу»

  • Категорія запису:Новини
У художній галереї «Ужгород» 13 вересня з численними глядачами на відкритті своєї персональної виставки «Мій рідний край» зустрілася відома на Закарпатті майстриня декоративно-ужиткового мистецтва, членкиня Національної спілки художників України Андрея Прислупська.

З успіхом персональної виставки мисткиню привітали працівники КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради. Згадали про час, коли Андрея Йосипівна брала участь в обласних виставках, які організовував Центр культури. А також про те, що обкладинку щоквартального вісника «Культурологічні джерела», зокрема №2 за 2017 рік, прикрасило фото робіт героїні сьогоднішньої виставки. Були й інші творчі контакти, в ході яких Центр культури долучився до формування творчої особистості.

На виставці представлені керамічні вироби, а також графіка – роботи, створені Андреєю Прислупською упродовж останніх шести років.

З вагомими досягненнями у творчості 45-річної мисткині, яка з року в рік прогресує і на сьогодні досягла відчутних успіхів, пані Андрею привітав директор департаменту культури Закарпатської ОВА-ОДА, заслужений артист  України Євген Тищук та вручив Почесну грамоту. Долучився до вітань і голова Закарпатської обласної організації Національної спілки художників України, народний художник України Борис Кузьма.

Голова обласної спілчанської організації вручив авторці виставки Вітальний лист, підписаний головою Національної спілки художників України Костянтином Чернявським. У ньому – привітання Андреї Прислупській – «справжній подвижниці в галузі вітчизняної культури та образотворчого мистецтва» у зв’язку з її 45-річчям.

Про творчий шлях і особливості манери художниці розповіла голова секції декоративно-прикладного мистецтва Вікторія Кузьма. Вона підкреслила багатогранний талант пані Андреї, який виявляється і у витонченій кераміці, і в графіці. Завжди характерними для неї є точність деталей, пристрасність, тонкий ліризм. Її роботи немовби випромінюють тепло, їх вирізняють ніжні пастельні кольори, настроєвість.

Про педагогічний хист, вміння розкривати таланти в щирому спілкуванні з дітьми, викликати в них бажання творити говорила директор Ужгородської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів, відмінник освіти України Наталія Бушко.

«Інклюзивні діти, які навчаються в нас, потребують особливого підходу, душевного тепла, відкритості та почуттів, – сказала Наталія Іванівна. – Всіма цими якостями наділена Андрея Прислупська. Вона робить усе можливе, аби лишень дітям було добре, щоб відчували турботу, мали бажання творити. І про  успіхи на цьому поприщі свідчать художні роботи її вихованців, створені ними на уроках».

Про свою любов до професії педагога, а також свій шлях у мистецтві розповіла сама Андрея Прислупська. Зазначила, що високо цінує співдружність і доброзичливість, які панують у Закарпатській організації НСХУ. Подякувала за можливість удосконалювати вміння, здобувати неоціненний досвід у творчому спілкуванні з художниками – членами Спілки. «Намагаюся бачити й передавати красу цього світу. І дуже багато залежить від настрою, з яким сідаю до роботи, – додала. – Він, мабуть, відчутний і у творах, адже залишатися собою і не зраджувати собі – чи не найголовніше для мене у творчості».

Яскравим виступом порадував присутніх на вернісажі народний аматорський чоловічий ансамбль «Карпатські кольори» будинку культури села Оноківці на Ужгородщині (керівник Олександр Карбованець, концертмейстер Михайло Рибалко). У його виконанні прозвучала низанка українських народних пісень Закарпаття.

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, фото автора