До Дня Незалежності України – концерт воїнам Збройних Сил

  • Категорія запису:Новини
Для артистів-аматорів виступи перед воїнами Збройних Сил – це не лише традиція, яка склалася від початку російсько-української війни, а й моральний обов’язок. Концерт на День Незалежності, який організував і провів  КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР (в.о. директора Ганна Дрогальчук) за підтримки департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА (заступник директора департаменту Галина Ломпарт).  Він став ще одним підтвердженням того, як пісня, танець, звучання мелодії піднімають настрій воїнів, зміцнюють віру в перемогу, бажання захищати рідну землю.

Особливим цей концерт був через те,  що проходив без звичної для артистів сцени, а посеред лісу, на збитому з дощок міні-майданчику. Глядацькими «кріслами» слугували піддони. Втім професійне озвучування давало змогу виконавцям таки продемонструвати свої кращі якості. Відтак виникало відчуття, що глядачі присутні на вишуканому концерті.

На початку воїни мали змогу помолитися разом із капеланом, священником Української православної церкви отцем Ігорем. На духовному посту в Українській армії він від 2007 року, тож розлого розповів про свій досвід перебування у війську. А ще закликав з великою відповідальністю ставитися до проходження військової підготовки, а також робити все, що в їхніх силах аби повернутися з війни живими.

…Секунда за секундою лунали звуки хвилини мовчання – нагадування про вічний подвиг синів і доньок, що їх забрала війна. За цим – Державний гімн.

Опісля імпровізованою сценою цілком заволоділи митці. Ведучі концерту Анастасії Вишневська-Маркович та Мар’яна Матейко – викладачі комунального закладу вищої освіти «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної  ради виконали пісні «Захисник» з авторськими словами на відому мелодію Деміса Русоса, а також «Пісня буде поміж нас»  Володимира Івасюка

Забігаючи наперед, додамо, що пані Анастасія та Мар’яна ще не раз радували слухачів своїми піснями… А поки що передали естафету викладачеві комунального закладу вищої освіти «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради, екс-солістові гурту «Танець на майдані Конго» Едуардові Приступі (Діля). Співак виступив із трьома піснями, одну з яких написав особисто, перебуваючи в Ужгороді.

У доволі скрутних обставинах виступали танцівники, а саме зразковий аматорський хореографічний ансамбль «Наша файта» будинку культури села Сторожниця Холмківської сільської ради. Тим не менше учасникам ансамблю вдалося подолати хвилювання й труднощі, що виникали через рельєф: на ньому танцювати геть непросто.

Відзначився і студент комунального закладу вищої освіти «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради Артем Зейкан. У його виконанні прозвучали пісні «Вільні люди» та «Моя країна» (слова і музика Сергія Танчинця).

Хвилю емоцій підняла «Рапсодія» – народне аматорське   інструментальне тріо відділу культури Холмківської сільської ради у складі Надії Карпинець, Лесі Дубенко та Аліни  Гвоздь. Воно майже два десятиліття підтверджує своє високе реноме, приносячи радість глядачам в Україні і за її межами. І цього разу відповіддю з боку військовиків стала злива аплодисментів.

Так само слухачі гаряче сприймали виступ дуету народного аматорського ансамблю народної пісні «Розмарія» комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради. Ольга Зюбрицька (керівник колективу) та Оксана Головня знаходять прямі путівці до сердець слухачів умілим виконанням мелодій, які відбирають із бездонної народної скрині.

«Зустрічі з артистами в День Незалежності, почути і побачити твори, що виконувалися з такою щирістю та майстерністю, – це щасливі миті для нас», –  сказав командир роти Андрій Полєжаєв після виступів.

«Концерт став творчим подарунком воїнам у день єдності та патріотизму, яким є День Незалежності, – прокоментувала знакову подію Ганна Дрогальчук. – Своїми піснями й танцями митці подякували воїнам за їхній щоденний подвиг, за можливість творити, розвиватися і радіти. Сподіваюся, що ця зустріч ще довго зігріватиме їх теплими споминами».

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради,
фото автора