Читаємо разом. «Культурологічні джерела» уже на книжкових полицях

  • Категорія запису:Новини
Гарний подарунок отримали до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва! Побачив світ третій номер щоквартального вісника «Культурологічні джерела». На світлині Петра Тракслера усіх вітає майстриня Марія Чорій із Великого Бичкова, що на Рахівщині. Вона одна із тих, хто нині активно популяризує медяник. До слова, медяник нещодавно увійшов до регіонального переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Уже традиційно на 80-и сторінках журнал розповідає про культурно-мистецьке життя Срібної Землі, акцентуючи увагу на подіях, що відбулися у третьому кварталі 2021 року. Насиченою вийшла рубрика «Ювілеї», у якій подано шість різнопланових матеріалів. Цікаві нариси про письменників Галину Малик з Ужгорода та Василя Горвата з міста Виноградів подав Василь Шкіря. На актуальні теми сьогодення розмовляв із героями своїх матеріалів (директором департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської облдержадміністрації Євгеном Тищуком та заслуженим працівником культури України, керівником зразкового аматорського ансамблю народного танцю «Джерельця Карпат» Михайлом Сачком) Володимир Мишанич. Окремо заслуговують на увагу статті заслужених працівників культури України Маріанни Сокач про історію фортепіанного відділу Ужгородського музичного фахового коледжу імені Д. Є. Задора та Віктора Марушки «Творчі будні» з нагоди 75-річчя Виноградівської школи мистецтв імені Бели Бартока.

Рубрика «Сторінками історії» присвячена театральній тематиці. Шанувальники цього виду мистецтва зможуть ознайомитися із театрально-декораційним мистецтвом Закарпатського українського музично-драматичного театру (1981–2000), аналіз якого запропонував заслужений працівник культури України Олег Зайцев. А до 100-річчя заснування Руського театру Товариства «Просвіта» в Ужгороді (1921–1929) подав змістовну статтю кандидат мистецтвознавства Василь Андрійцьо.

Кожен, хто ознайомиться з журналом, знайде для себе багато цікавої інформації.

Переглянути журнал можна тут: https://zakfolkcenter.info/load/kulturolohichni-dzherela-2021-3