До днів угорської культури

  • Категорія запису:Новини
Днями у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася виставка робіт членів творчого об’єднання митців ім. Міхая Мункачі.

До експозиції ввійшло понад 70 робіт. У переважній більшості це живопис та графіка, а також декоративно-прикладне мистецтво. Свою творчість репрезентували 19 талановитих митців.

Вражають професіоналізмом виконання твори відомого архітектора і художника Івана Кліси. Його пастелі довершені. Майстер чудово відчуває характер цієї складної графічної техніки, ефектно й у повну силу використовує її можливості образотворення. Привертають увагу глядачів його «Соняхи» та «Портрет дівчини», виконані в цій техніці.

Графічні аркуші Едіти Нігріні сповнені ліризму, ніжності, жіночої чуттєвості, надзвичайно романтичні. Вони запрошують нас до щирого теплого спілкування з ними. Це своєрідна ода молодості, коханню.

Привертає увагу й полотно Андреї Павук. Робота вирізняється манерою виконання, цікавим колоритом, що наближує її до графіки, та вдалою композицією. Парадокс, але саме завдяки своїй здавалося б, на перший погляд, простоті й стриманості, вона кидається у вічі.

Не можу не згадати й Петра та Габріелу Шолтесів, Шандора Балога, які систематично вже багато років беруть участь у виставках Товариства. Атмосфера старого Ужгорода панує в роботах майстрів.

Відомий скульптор Михайло Белень репрезентував барельєфи знаних діячів культури й мистецтва Закарпаття початку ХХ століття. Серед них митці Василь Свида, Золтан Шолтес, композитор, музикант Бела Барток.

Коренепластику репрезентує один із кращих майстрів краю Олександр Цанько, який займається цим мистецтвом уже майже півстоліття. Його авторитет у цій галузі – беззаперечний.

У виставці також взяли участь Аттіла Бадов, Володимир Лезу, Микола Шете, Магдалина Пуглик-Белень, Петро Матл та інші митці.

Голова Товариства угорської інтелігенції Закарпаття Юрій Дупко, який є організатором заходу, зауважив, що День угорської культури традиційно відзначають, вшановуючи угорський національний гімн. Його слова були написані 22 січня 1823 року Ференцем Келчеї.

До слова, творче об’єднання ім. Міхая Мункачі засноване в 1993-му році. Нині воно налічує близько сотні представників угорської творчої інтелігенції Закарпаття: письменників і журналістів, музикантів та артистів. Художників у об’єднанні – майже третина. Серед них такі знані імена, як Ендре Гіді, Ольга Скакандій, Антон Ковач, Іван Рейті, Габор Гомокі, Маргарита Берец, творчі подружжя – Петро та Габрієла Шолтеси, Михайло і Магдалина Белені, Йосип та Тетяна Бартоші й інші.

Під час відкриття експозиції голова товариства Юрій Дупко розповів присутнім про рік, що минув, у житті організації, а також вручив дипломи та почесні грамоти членам товариства за їхню активну творчу діяльність і високу професійну майстерність.

З вітальним словом виступила й заступниця Голови товариства Андрея Фукс.

Присутні на виставці представники дипломатичних служб Угорської Республіки привітали учасників з ювілейною подією й наголосили на важливій ролі митців у розвитку транскордонного співробітництва у сфері культури та мистецтва.

Виставка засвідчила самобутність та своєрідність образотворчого мистецтва угорців Закарпаття, виявила взаємовпливи, що постійно  відбуваються.

Володимир Мишанич,
провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР