До Лазещини за пісенними перлинами

  • Категорія запису:Новини
17–18 вересня КЗ «Обласний організаційно-методичний центр кудьтури» Закарпатської обласної ради провів фольклорну експедицію до с.Лазещина, що на Рахівщині. Її очолив провідний методист відділу народної творчості та аматорського мистецтва Центру культури, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта.

Озброївшись відеокамерою та фотоапаратом, провідний методист сектору нематеріальної культурної спадщини Центру культури Володимир Сичкун успішно й кваліфіковано справився з роботою. Учасники експедиції звертали основну увагу на маловідомі або й зовсім не відомі народні пісні закарпатської Гуцульщини. Спілкуючись із багатьма талановитими носіями народної пісенності, переконалися, що в селі Лазещина побутують нині пісні різних жанрів: колядки і щедрівки, веснянки, весільні, колискові, стрілецькі, повстанські, пісні про кохання, родинно-побутові та інші. Як малі, так і дорослі співаки особливо люблять і виконують коломийки. Одна співачка справедливо проспівала: «Та хоч би всі зорі впали й писарями стали, ще би моїх коломийок не переписали». Їх тематика надзвичайно різноманітна. Це продемонстрували талановиті носії народної пісенності Іван Бутушак, Іван Спасюк,  завідувач шкільною бібліотекою та інші.

Значну кількість пісень було записано від співачки Олени Ільківни  Вербещук, 1949 року народження. Вона з любов’ю грає на баяні, як і її двоє внуків-школярів. Вони охоче проспівали пісні про рідний край, села Лазещину і Ясіня.

Було записано й окремі пісні від церковного хору парафії на честь первоверховних апостолів Петра і Павла с. Лазещина, яким керує регент Іванна Іванівна Маскалюк-Калинська. У своєму репертуарі, крім духовних, вони мають і народні пісні. Також Іван Васильович виступив перед учнями та вчителями місцевої школи.

Повертаючись до Ужгорода, у с. Кваси завітали до знаної в краю співачки і дослідниці народнопоетичної творчості Гафії Василівни Ковбаснюк, 1939 року народження. Ми записали від неї пісні про події Карпатської України 1939 р. та окремі колядки світського характеру, зокрема ґаздові й дівчині.

Незважаючи на те, що під впливом сучасних технологій зникає певний інтерес до духовних цінностей свого народу, все одно ще можна здобути-відшукати пісенні перлини, які дійшли до нас крізь товщу віків і служать духовному відродженню України.