Елемент «Традиція лозоплетіння в с. Іза» може увійти до Національного переліку елементів НКС України

  • Категорія запису:Новини
9 вересня за ініціативи КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради в селі Іза відбулася інформативно комунікативна платформа з питань охорони нематеріальної культурної спадщини та підтримки приватно-державного партнерства «Традиція лозоплетіння в с. Іза». Захід пройшов у приміщенні магазину приватного підприємства Вікторії Орос, де учасники платформи мали можливість ознайомитися з експозицією виробів з лози.

Мета заходу: збереження нематеріальної культурної спадщини регіону, промоція туристичного потенціалу Закарпаття та просування елементу «Традиція лозоплетіння в с. Іза» до Національного переліку України. Модератор заходу: директор КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук.

З вітальним словом виступив заступник голови Хустської міської ради Іван Подолей, начальник відділу комунальних закладів культури департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА Галина Ломпарт, староста Ізянського  старостинський  округу  Ольга Пасулька.

Про лозоплетіння як інструмент розвитку туристичного потенціалу територіальної громади розповів депутат Хустської міської ради Василь Кемінь.

Про внесення елемента «Традиція лозоплетіння в с. Іза» до Національного переліку України повідомила завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості Олеся Павлюк.  Директор будинку культури села Іза Віра Вучкан поінформувала про шляхи розвитку лозоплетіння в селі Іза та сучасний стан побутування елемента, продемонструвала попередні напрацювання громади.

З повідомленням «Культурний потенціал с. Іза» виступив начальник управління культури, молоді і спорту Хустської міської ради Віталій Русин.

У кінці зустрічі було підписано згоду з носіями елемента щодо його просування до Національного переліку елементів НКС України. Пакет документів про елемент НКС «Традиція лозоплетіння в с. Іза» заплановано до 15 жовтня направити на розгляд експертної ради, що діє при Міністерстві культури та інформаційної політики.

Учасники платформи активно обговорили низку проблемних питань, з якими зустрічаються носії традиції лозоплетіння. А саме: збут товару, прокладання туристичних шляхів з метою залучення більшої кількості туристів.

Найактуальнішими є створення центру лозоплетіння, проведення на його базі різноманітних заходів популяризації техніки плетіння з лози (майстер-класів, семінарів, практикумів), створення музею лозоплетіння при будинку культури села Іза, де будуть представленні не лише вироби з лози, але й інструментарій для роботи з нею, та різноманітні супровідні матеріали, історичні джерела тощо. Усе це, звичайно, потребує фінансової підтримки.

Дякуємо за співпрацю старості Ізянського  старостинський  округу  Ользі Пасульці та директору будинку культури села Іза Вірі Вучкан.

Олеся ПАВЛЮК,
завідувач відділу міжнародних зв’язків
у галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості