У рамках кінопроєкту ЖИВЕ КІНО «Міфи забутих предків» у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбулася зустріч із Іваном Хлантою

  • Категорія запису:Новини
26 липня у рамках кінопроєкту ЖИВЕ КІНО «Міфи забутих предків» у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбулася зустріч із провідним методистом КЗ “Обласний організаційно-методичний центр культури” ЗОР, заслуженим діячем мистецтв України Іваном Хлантою. Відкрито портал невичерпне джерело образів кіновсесвіту нового Українського епосу!
Проєкт реалізується у співпраці «Лабораторії кіно та нових медіа ЕЙЗЕН ЛАБ» та Transcarpathian Film Commission за сприяння департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА.
Кіноклуб діятиме на базі Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького і Закарпатського музею народної архітектури та побуту протягом двох місяців.
Зокрема у липні буде зафіксовано міфологічну спадщину Закарпаття (дослідження культурної спадщини Ужгорода, збирання легенд та переказів, пов’язаних з героїчним епосом Закарпаття, проведення майстер-класів, зйомка онлайн-передачі тощо).
Під час зустрічі Іван Хланта розповів про історію збирання та пубулікації закарпатських народних казок від найдавніших часів і донині. Серед талановитих записувачів виділив Михайла Фінцицького, який перший почав записувати народні казки. Також народних учителів та Володимира Гнатюка, Петра Лінтура, Івана Сенька, Юрія Туряницю. Не оминув і талановитих носіїв народнопоетичної творчості.
Після запису організатори зустрічі відвідали Центр культури, де їх радо зустріла директор, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук. Вона коротко розповіла про роботу Центру, провела цікаву екскурсію народним етнографічним музеєм, який розмістився у приміщенні установи.
Також наголосила, що одним із вагомих завдань Центру є збирання, вивчення та видання народнопоетичної творчості. За роки незалежності було опубліковано понад тридцять фольклорних збірників як за рахунок державних, так і спонсорських коштів. Серед них “Ой видно село” (2003), “Пісні Іршавщини” (2005), “Співайте Богові нашому співайте” (2008), “Співанки закарпатських гір і долин”(2009), “Народні пісні українців Банату (Румунія)” (2009), “Пісня – то моє життя” (2013), “Пісня над Дунаєм” (2014), “Пісенна хвиля Оглядова” (2015), “Казки та легенди з-під Хустського замку” (2016), “Коломийкарі Закарпаття” (2017), “Співаночки мої милі” (2020), “Пісні українців Кубані” (2021) тощо.
Після побаченого і почутого у гостей визріла думка створити фільми про таких талановитих казкарів Закарпаття, як Андрія Калина, Дмитра Юрика, Михайло Майора, Юрій Баняса.
Користуючись нагодою Ганна Дрогальчук запросила гостей на презентацію збірника “Пісні українців Кубані”, яка планується на серпень.
Випадкових зустрічей на буває. Сподіваємось, що творча співпраця з окреслених питань зацікавила обидві сторони. Адже, як зазначив директор департаменту культури, національностей та релігій, заслужений артист України Євген Тищук: “Ми нині всі разом працюємо на культурному фронті на нашу перемогу!”
Фото зі сторінки ЖИВЕ КІНО.