Герої не вмирають

  • Категорія запису:Новини
29 серпня до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, біля Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв в Ужгороді відбувся вечір-реквієм «Герої не вмирають», який підготував і провів КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради.

З цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник.

На заході були присутні голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, ужгородський міський голова Богдан Андріїв, заступник голови Закарпатської обласної ОДА–ОВА Ігор Шинкарюк, директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслужений артист України Євген Тищук, депутати Закарпатської обласної ради, представники органів місцевого самоврядування, військовослужбовці, студенти та містяни.

Усі, хто бажав ушанувати пам’ять загиблих захисників України, могли запалити свічку.

Розпочався захід щемливою «Мелодією» М. Скорика у виконанні академічного камерного оркестру Закарпатської обласної філармонії (керівник – заслужений артист України Владислав Юрош).

Потім усі присутні вшанували пам’ять Героїв хвилиною мовчання.

Протягом години на світлодіодному екрані під супровід камерного оркестру чотирма блоками демонстрували відеоматеріал «Вічна пам’ять героям», до якого увійшли закарпатці, які загинули у війні з росією, захищаючи державний суверенітет та територіальну цілісність України, починаючи з 24 лютого 2022 року по 31 липня 2023 року, та поховані.

У заході також взяли участь Анастасія Пазяк – учасниця народної аматорської студії поезії «Чарівне слово» комунального закладу «Ужгородський міський центр дозвілля – будинок культури» (керівник Наталія Дубініна); Данило Петришенець – учень Коритнянського ліцею Холмківської сільської ради (вчитель Ганна Петришенець); Анастасія Стельмах – студентка Комунального закладу вищої освіти «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради та учні театрального відділу Ужгородської школи мистецтв (керівник Галина Вукста).

Тематичну виставку «Подорослішали вмить» робіт учнів мистецьких шкіл області було представлено перед центральним входом до театру.

Ведуча заходу – провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР Лілія Грушовська-Ніколенко.

Поки триває війна, ми не можемо знати точну кількість загиблих, назвати всіх поіменно або розповісти всі історії. Проте впевнені, що українське суспільство докладе максимум зусиль, щоб загиблі герої залишилися в нашій пам’яті не абстрактним образом або цифрою, а отримали належну шану. Щоб наша пам’ять про них була живою і дієвою. Щоб кожен із нас долучився до захисту і перемоги України.

Пам’ять про борців і їхні подвиги є найвищою цінністю в шкалі нашої національної ідентичності. А віра і впевненість, що в разі загибелі на полі бою жертовність воїна буде пошанована на державному рівні, є дуже важливою для підняття морального духу військовослужбовців.

Після остаточної перемоги в країні повинні постати особливі місця, з проникливою архітектурою і людяними меморіальним практиками, які свідчитимуть, що ми шануємо і дякуємо Героям.