Іван Хланта презентував творчий доробок за роки незалежності України

  • Категорія запису:Новини
6 жовтня в читальній залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ф. Потушняка в Ужгороді відбувся літературний вечір під назвою “Творчий доробок Івана Хланти за роки незалежності України”.

На початку культурно-мистецького заходу присутні хвилиною мовчання вшанували воїнів, які загинули у війні з росією, захищаючи державну цілісність і суверенітет України.

Модератор вечора ‒ завідувач відділу краєзнавства ЗОУНБ імені Ф. Потушняка Олеся Шелак звернула увагу на те, що бібліотека має понад шістдесят книжок Івана Васильовича, які представлені на виставці. Усі, хто бажають, можуть із ними ознайомитися.

“Іван Хланта ‒ відомий фольклорист, літературознавець, бібліограф, мистецтвознавець, педагог, заслужений діяч мистецтв України. Ось уже понад 25 років працює провідним методистом КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР й опікується такою важливою ділянкою роботи, як збирання, вивчення і публікація народнопоетичної творчості. Змістовна виставка, яку представили працівники бібліотеки, засвідчує велику любов Івана Васильовича до обраного фаху, до роботи, яку він виконує на високому рівні. Ми пишаємося тим, що маємо можливість працювати разом з вами, ‒ сказала директор Центру культури, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук.

Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України, президент Карпатського університету імені Августина Волошина, доктор юридичних наук, професор привітав усіх присутніх і вказав на актуальності тієї справи, якою займається Іван Хланта. Адже зараз особливо важливо, щоб кожна людина була не лише грамотною, а й високодуховною. Він також наголосив, що попри зайнятість Іван Васильович служить ще й старшим дяком у храмі. Побажав здоров’я і натхнення для реалізації усіх задумів. Запевнив, що маючи таких особистостей, як Іван Хланта, Україна обов’язково переможе.

Директор поліграфічного підприємства ТДВ “Патент” Іван Ключевський вказав на велику працездатність Івана Васильовича. Наголосив на тому, що уже ронад 20 років тісно співпрацює з автором, який не перестає його дивувати. А результат співпраці ‒ вихід у світ понад тридцяти книжок.

Привітала Івана Хланту і директор-художній керівник Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук. Адже він автор книги “Пісня над Карпатами”, де найповніше викладено історію хору. Михайло Бровді та Андрій Свид виконали для присутніх в’язанку закарпатських народних пісень.

Усі, хто виступав, були одностайні в тому, що Іван Хланта надзвичайно працьовитий, ерудований і талановитий. Його доробок вартий пошанування і належної оцінки.

Іван Хланта захоплено розповідав про свої фольклорні експедиції, ділився досвідом, знайомив із носіями народнопоетичної творчості, аналізував збірники пісень та казок, розмірковував на актуальні теми сьогодення. “Нині кожен повинен своєї діяльністю наближати перемогу, ‒ сказав він. ‒ Я працюю на культурному фронті”. Насамкінець подякував усім за участь і побажав мирного неба та якнайшвидше вигнати ворога із рідної землі.

Марина Офіцинська,
завідувач інформаційно-редакційного сектору