Ґрантовий проект «Гра вчить жити і творити» завершився фестивалем «Грайлик»

  • Категорія запису:Новини
Ґрантовий проект «Гра вчить жити і творити» завершився фестивалем «Грайлик»23 листопада на базі КВНЗ «Ужгородський коледж культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради за підтримки Українського культурного фонду пройшов підсумковий захід проекту «Гра вчить жити і творити» – відкритий обласний фестиваль ігрових програм «Грайлик». У ньому взяли участь 14 творчих команд із дев’яти районів, які представили на розсуд п’яти сотень глядачів найрізноманітніші сюжетно-ігрові програми.

Організатор та натхненник неповторного дійства – Людмила Ухач, викладач-методист циклової комісії менеджменту соціокультурної діяльності КВНЗ «Ужгородський коледж культури і мистецтв» ЗОР, заслужений працівник культури України.

Вітаючи учасників фестивалю, директор коледжу Наталія Шетеля наголосила, що подібного фестивалю в Україні немає. Також повідомила, що в рамках проекту було проведено 13 майстер-класів у районах та обласний семінар для працівників культури. Мета ж «Грайлика» – заохочувати до професійної діяльності та організації цікавого й змістовного дозвiлля працівників клубних установ, педагогів-організаторів освітніх навчальних закладів, державних і приватних структур, які трудяться в галузі культурно-дозвіллєвої діяльності.

Світлана Мендель – головний спеціаліст управління мистецтв, культурно-освітніх закладів та установ відділу мистецтв, закладів та установ департаменту культури облдержадміністрації побажала конкурсантам удачі, а присутнім веселого настрою.

Такому шквалу емоцій та активності авдиторії, який ми спостерігали у залі, може позаздрити будь-який фестиваль. Протягом п’яти годин у невимушеній обстановці студенти коледжу культури і мистецтв, працівники закладів культури клубного типу, викладачі дитячих шкіл мистецтв (театральний відділ) та викладачі загальноосвітніх шкіл демонстрували свої вміння, залучали діток до ігор, які з задоволенням відгукувалися на запрошення. Представники від Ужка до Ясіня змагалися за право називатися найкращими!

Оцінювали програми та визначали переможців члени експертної комісії:

Василь Барановський – заступник директора комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України; Ганна Дрогальчук – директор комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради; Леонтій Ленарт – викладач комунального вищого навчального закладу «Ужгородський музичний коледж імені Д. Є.Задора» Закарпатської обласної ради, голова президії ради директорів шкіл естетичного виховання Закарпатської області, заслужений працівник культури України; Світлана Мендель – головний спеціаліст управління мистецтв, культурно-освітніх закладів та установ відділу мистецтв, закладів та установ департаменту культури облдержадміністрації; Марина Офіцинська – завідувач редакційного сектору комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради; Роман Пилип – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв; Аліна Оленич – заступник директора Ужгородського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Дипломами лауреатів нагороджені:
– колектив будинку культури села Стеблівка Хустського району (керівник Іван Добош) за ігрову програму «Ігри на цілий рік»;
– Марина Чолинець (клуб с. Тарнівці Ужгородського району) за ігрову програму «Подорож із ігрунями-мандрівницями».

Номінація «За кращий авторський твір»

Студенти третього курсу спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності» КВНЗ «Ужгородський коледж культури і мистецтв» ЗОР за сюжетно-ігрову програму «Готуємось до свята Миколая» (керівники Галина Василик, Людмила Ухач).

Номінація «За кращу режисуру»

Лариса Магада – завідувач клубу села Дубриничі Перечинського району за ігрову програму «Сніговик готується до Нового року».

Номінація «За краще музичне оформлення»

Віталія Булина – учитель Лінцівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Ужгородського району за ігрову програму «Виховна година».

Номінація «За краще художнє оформлення (реквізит)»

Наталія Васильєва – культогранізатор Берегівського міського будинку культури за ігрову програму «Ігри без переможців».

Номінація «Кращий ведучий (тамада) гри»

Іван Мадяр – методист Воловецького районного будинку культури.

Номінація «За оригінальність і творчий пошук»

Тетяна Маєр – культорганізатор Рахівського районного будинку культури. Ігрова програма «Наука для Слоненяти».

Номінація «За використання народних мотивів»

Народний аматорський фольклорний колектив «Гутніцкі вечірки» клубу Родникова Гута Полянської ОТГ Свалявського району (керівник Неля Лізанець) за сюжетно-ігрову програму «Чаклунські бавки».

Номінація «Найкращи гра» (приз глядацьких симпатій)

Учасники дитячого драматичного гуртка будинку культури села Люта Великоберезнянського району (керівник Оксана Каменца) за ігрову програму «Новорічна казка».

ІІІ місце

Студенти четвертого курсу спеціалізації «Видовищно-театралізовані заходи» ВКНЗ «Ужгородський коледж культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради (керівник Єлизавета Сівак) за ігрову програму «Що смакує закарпатцям?»

ІІ місце

Театральний колектив «Експромт» Ужгородської дитячої школи мистецтв (керівник Галина Вукста) за ігрову програму «Пригоди Алі в країні Недоладії».

І місце

Працівники Перечинського районного будинку культури (керівник Іванна Яцола) за сюжетно-ігрову програму «Розбійники».

Ґран-прі

Народний аматорський театр Свалявського районного будинку культури (керівник Маріанна Попович) за сюжетно-ігрову програму «Врятоване свято».

Усі діти, що брали участь у конкурсах, отримали в подарунок іграшку. Не забули організатори і за солодкий сюрприз – торт від Грайлика, який щороку дарує учасникам кафе «Фантазія» (приватний підприємець Ганна Машкаринець). Було весело і цікаво!

Марина ОФІЦИНСЬКА,
завідувач редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-
методичний центр культури» ЗОР