У СТОРОЖНИЦІ ЗГАДУЮТЬ І ПОПУЛЯРИЗУЮТЬ «МАЯЛІШ»

  • Категорія запису:Новини
Звичай, про який ітиме мова – незвичайний. Він завжди відбувався 1 травня. Хлопці дарували дівчині, яка їм подобалася, молоде дерево, прикрашене стрічками. Подія відбувалася в травні, тож назва цього дерева – маяліш – увібрала в себе назву цього місяця в давніші часи. Жителі Сторожниці про травень казали – «май».

У селі Сторожниця та ще кількох селах Холмківської громади (Тарновці, Шишловці, Холмок), як і в сусідній Сюртівській ОТГ (Сюрте, Ратовці, Паладь-Комарівці, Галоч) цей звичай побутував ще порівняно недавно.

Отже, 1 травня все село оживало. Дерева, прикрашені стрічками, красувалися перед будинками дівчат. Молодь збиралася для відпочинку, відбувалися бали. Традиція давала змогу хлопцям і дівчатам зустрічатися, знайомитися, спілкуватися, закохуватися…

Щоб «дерево Кохання» знову зацвіло

У Сторожниці нині не просто згадують цю традицію, а й намагаються її відродити. Хочуть, щоб «дерево Кохання» знову цвіло. «У час віртуальних знайомств, комп’ютерних ігор і розваг молодь обмежена в живому спілкуванні, тож відродження давньої традиції дуже потрібне», – вважає Марія Огразанська, керівниця зразкового аматорського хореографічного колективу «Наша файта», що діє при сільському будинку культури.

«Я етнічна словачка, для мене дуже важливо зберегти цю традицію для онуків Софії та Себастьяна, – продовжувала пані Марія. – Вона може існувати у вигляді фестивалю, конкурсів на кращий маяліш тощо. Головне в тому, щоб не втратити цінного культурного спадку, який дійшов до нас через століття».

Від слів у Сторожниці перейшли до діла. В.о. начальника відділу культури Холмківської сільської ради Леся Дубенко висловила ідею зафіксувати традицію «Маяліш», щоб внести її до регіонального переліку елементів нематеріальної культурної спадщини з подальшим просуванням до Національного переліку. І уже 5 травня 2023 року за присутності голови Сторожницького старостинського округу Івана Словяна відбулися збори ініціативної групи, яка підтримала ідею.

У червні 2023 року Холмківська територіальна громада виборола ІІІ місце в  обласному конкурсі презентацій елементів нематеріальної культурної спадщини «Збережімо традиції краю» за презентацію елемента НКС «Маяліш, народна весняна традиція с. Сторожниця». До слова, на конкурсі, який організував і провів КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР,  було презентовано 10 елементів НКС. Тоді комісія і запропонувала подати пакет документів до внесення елемента до регіонального переліку.

Наступним кроком було спрямування необхідних матеріалів до Центру культури на чолі з в.о. директора, заслуженим працівником культури України Ганною Дрогальчук. Довелося пройти обов’язкову процедуру узгодження та оформлення матеріалів згідно з вимогами. Цими моментами займалася завідувач сектору нематеріальної культурної спадщини Центру культури Владислава Рішко.

Для більшої переконливості у Сторожниці вирішили зняти відеофільм, який відтворює Маяліш. До нього долучилися народний аматорський  вокальний ансамбль «Арніка», народний аматорський  інструментальний ансамбль «Рапсодія», зразковий аматорський хореографічний колектив  «Наша файта» та молодь села. Оператором виступив Іван Сливка, режисером-постановником – директор будинку культури Йосип Посипанка. Стрічка про Маяліш нині є загальнодоступною, її можна переглянути в Інтернеті.

Календар вмістив усе найцікавіше

24 вересня минулого року традицію «Маяліш» відділ культури Холмківської сільської ради показав під час культурно-мистецької акції «Жива спадщина». Подія відбулася в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту.

А наприкінці 2023-го все найцікавіше, що відбулося в процесі внесення традиції «Маяліш» до регіонального переліку елементів НКС, було відтворено у великому календарі на 2024 рік. Яскраве, ілюстроване кольоровими світлинами видання профінансувала Холмківська сільська рада. Автором більшості світлин є Катерина Марушинець. До видання ввійшли й кілька фотографій автора цих рядків, зроблених під час свята «Жива спадщина».

«Працівники відділу та аматори з приємністю згадують події, до яких долучилися, відтворюючи традицію «Маяліш», – прокоментувала появу календаря на 2024 рік в.о. начальника відділу культури Холмківської сільської ради Леся Дубенко. – Було б дуже добре, якби ця традиція увійшла й до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Для цього потрібно багато зробити, але ми готові».

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради