«Казки та легенди з витоків Ужа» й «Золоту гору Івана Хланти» презентують читачам Великого Березного

  • Категорія запису:Новини
«Казки та легенди з витоків Ужа» й «Золоту гору Івана Хланти» презентують читачам Великого Березного
Презентація книжок «Казки та легенди з витоків Ужа» й «Золота гора Івана Хланти» провідного методиста відділу народної творчості та аматорського мистецтва КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслуженого діяча мистецтв України Івана Хланти відбудеться 31 січня у Великоберезнянській центральній бібліотеці. Обидві побачили світ у 2023 році. Початок о 10.30.

До збірника «Казки та легенди з витоків Ужа» увійшли кращі зразки українських народних казок усіх жанрових різновидів, а також легенди, перекази, бувальщини, притчі, билиці Лемківської Великоберезнянщини, зроблені в кінці ХХ століття від талановитих оповідачів. У своїй сукупності вони дають певне уявлення про тематичне розмаїття казок на вказаній території.

Тексти подаються за нормами сучасного правопису, максимально зберігаючи діалектну лексику. Малозрозумілі слова пояснюються в словничку. Кожна казка супроводжується приміткою, де вказано, хто записав, коли і від кого, а також джерело публікації. Окремим збірником ці фольклорні матеріали друкуються вперше і, безумовно, прислужаться до ще глибшого пізнання верховинського краю, перлин його народнопоетичної творчості.

До книжки «Золота гора Івана Хланти» увійшли статті, розвідки, інтерв’ю, рецензії, відгуки, ілюстративний матеріал про наукову, педагогічну і громадську діяльність видатного фольклориста, літературознавця, бібліографа, мистецтвознавця Івана Хланти, які майже всі були опубліковані у періодичних виданнях.

Стане у пригоді науковцям, учителям, учням, студентам, бібліотечним працівникам та широкому колу читачів.