«Культурологічні джерела» уже на полицях

  • Категорія запису:Новини
Днями побачив світ другий номер щоквартального вісника «Культурологічні джерела» за 2020 рік, який ось уже сімнадцятий рік поспіль готує Обласний організаційно-методичний центр культури. Журнал нараховує 80 сторінок, тематично багатий і змістовний, пропонує 33 статті  26  авторів про культурно-мистецьке життя нашого краю, творчі колективи й  працівників культури та шість кольорових вклейок, що гармонійно доповнюють і збагачують вміст журналу. Прикрашає обкладинку світлина коваля Михайла Пилипчинця з Іршавщини (фото Олесі Павлюк). Дизайн обкладинки Миколи Дем’яна.

Уперше в часописі представлені статті доктора філософії з мистецтвознавства Василя Неволова, педагога Юрія Шимона, письменниці Лідії Ходанич-Повх,  заслужених журналістів України Тетяни Літераті й Василя Пилипчинця.

Розлогий нарис про творчість відомого ужгородського подружжя Ольги та Геннадія Донецьких запропонувала Людмила Орос; статтю про видатного майстра кераміки В’ячеслава Вінськовського з міста Ужгород – Світлана Пругло; а про талановиту поетесу з Ужгородщини Маріанну Салай-Пак та вишивальницю Марію Гаврило з Хустщини – Іван Хланта. Читачі також знайдуть ґрунтовні публікації Віри Мадяр-Новак, Тетяни Сологуб-Коцан, Олександра Гавроша, Олексія Вертія та інших знаних авторів.

Заслуговує на увагу матеріал «Вишиванки в ужгородському скансені: від традицій до сучасних форм популяризації» Василя Коцана. Автор розповідає про особливості народного одягу різних ентографічних груп українців Закарпаття, про техніку вишивки, розкриває значення знаків-символів, що використовуються в її оздобленні. Зацікавить читачів і стаття «Художники театру «Нова сцена» 1936–1939 років» мистецтвознавця Олега Зайцева.

Підсумки  ХІV обласного дитячо-юнацького конкурсу образотворчого мистецтва «Легенди Карпат» оприлюднила Алла Товт. Також представлено переможців ХVІІІ обласного конкурсу українського художнього слова імені Івана Ірлявського «Моя весна» та лауреатів обласних премій у галузі культури і мистецтва за 2019 рік.

Завжди плідно співпрацює з нами журналіст та письменник Василь Шкіря з Іршави. До другого номера він підготував дві статті: «Глибинний зміст творчості Юрія Мейгеша» та «І поет, і прозаїк, і перекладач» (Пам’яті Івана Петровція).

Не залишилися поза увагою авторів і різні культурно-мистецькі акції, що відбулися на теренах нашого краю. Однак зважаючи на карантин, у зв’язку з коронавірусною інфекцією, вони пройшли в онлайн-режимі.

Сподіваємось, що кожен шанувальник народного мистецтва Закарпаття знайде для себе матеріал для душі.

Переглянути другий випуск щоквартальника «Культурологічні джерела» за 2020 рік можна за цим посиланням.

Марина Офіцинська,
завідувач інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний  організаційно-методичний центр культури» ЗОР