Майстер-клас від Наталії Стегури та Олени Ваш

  • Категорія запису:Новини
Ось уже місяць при кафе-кондитерській Smagolino, що в Ужгороді,  діє дитяча локація з творчими майстер-класами, театральними виставами, фітнес годинами, англійським клубом та анімаційними програмами для дітей внутрішньо переміщених осіб.

Сьогодні 31 березня, працівники Центру культури – завідувач народного етнографічного музею, заслужений майстер народної творчості України Наталія Стегура та методист Олена Ваш долучилися до волонтерства і провели майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки.

Мотанки – давні родинні обереги українців, сильний сакральний предмет, символ добра й благополуччя, надії на краще. Такі ляльки уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь.

Сама назва ляльки – «мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд її представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу.

Загалом серед мотанок виділяють три групи ляльок: немовлята, наречені та ляльки-берегині.

Першою особливістю, яка зразу кидається в очі є те, що лялька-мотанка немає виражених рис обличчя.

Друга це та, що лялька-мотанка, чи не єдина представниця світу іграшок, яка не ніколи не має власного імені. Вважалося, що даючи ім’я ляльці можна або потривожити душі померлих родичів або накликати нечисть у будинок.

В сучасних умовах мотанки, на жаль, втрачають той глибокий, магічний та сакральний зміст. У переважній більшості їх використовують як колоритний елемент інтер’єру, звичний сувенір. Також спостерігається вплив новітніх технологій.

Але наші майстрині докладають чимало зусиль, щоб своїми майстер-класами викликати інтерес саме до народних традицій.