НАРОДНІ МАЙСТРИ ТВОРІННЯМИ СВОЇХ РУК ПРИМНОЖУЮТЬ КРАСУ ЗОЛОТОЇ ОСЕНІ

Виставка майстрів народної творчості під назвою «Джерело традицій», яку 24 жовтня влаштував КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, додала ще й мистецької краси золотій осені, що запанувала в нашому краї. Виставку гостинно прийняв у себе Закарпатський музей народної архітектури та побуту.

Вітаючи гостей на відкритті, директор музею, доктор історичних наук Василь Коцан наголосив на важливості збереження  традиційних ремесел і особливій ролі в цьому народних майстрів. Успадкувавши багатющі напрацювання в нематеріальній культурній спадщині, які перейшли від попередників, вони сьогодні дивують нас своїм умінням, старанністю в передачі елементів НКС. І це – незважаючи на те, що в країні йде війна з ворогом, який нещадно зазіхає на культуру українців.

Про нездатність агресора знищити прадавні українські традиції в культурі, вірність своїм традиціям у ній закарпатських майстрів мовила на відкритті заступниця директора департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Галина Ломпарт. «Народне мистецтво є невичерпним для нас, бо віками відшліфовувало традиції у колориті, композиції, певних технічних моментах. У цьому його особлива роль у збереженні української ідентичності», – додала посадовиця.

Організаційно-методичний центр культури проводить виставки народних майстрів регулярно, відшуковує цікаві нові концепції, – зазначив викладач Закарпатської академії мистецтв, кандидат мистецтвознавства Роман Пилип. – Дуже добре, що наші майстри бережуть традиції давніх ремесел, і що роблять це з умінням і любов’ю. Водночас кожен привносить щось своє, вкладаючи власне бачення. Тут ми можемо побачити багато з того, що робить наш край своєрідним регіоном, особливостями у народному ужитковому мистецтві. Саме це цікавить туристів, усіх гостей Закарпаття».

Директор КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Ганна Дрогальчук привернула увагу до дати, яка наближається: 79-ї річниці з часу створення установи. Зупинившись коротко на історії закладу, розповіла про відомих особистостей, котрі керували ним у різні періоди існування. Нині в Центрі культури плідно працює заслужена майстриня народної творчості України Наталія Стегура.

Відомий скульптор-монументаліст, художник, графік Михайло Белень наголосив на важливості таких виставок, як сьогоднішня, у збереженні «генетичного коду» українців: «У речах, які несуть у собі відголосок поколінь, пам’ятають стиль і манери майстрів минулих епох, ми відчуваємо глибину роду, красу його творінь».

 І ПОКАЗАЛИ, І ПРО СЕБЕ РОЗКАЗАЛИ

Про те, як готувалися до виставки, і якими бачать себе в колі народних майстрів говорила Олена Сігетій. Вона подала на виставку вишиті в складних техніках сорочки. Надалі, за її словами планує досконало оволодіти технікою макраме.

Про те, що вишиває з раннього дитинства, а навчилася, спостерігаючи за роботою дорослих майстринь у Великобичківському промкомбінаті, розповідала Ганна Гайдук із Ужгорода.

Організатор виставки – Обласний організаційно-методичний центр культури – вимогливо підійшов до формування експозиції. Протягом двох днів у залі музею над її оформленням працювали Наталія Стегура, Олена Ваш і Костянтин Ковган. У підсумку глядачі можуть побачити твори як уже згаданих, так і багатьох інших майстрів. Серед них – авторка ляльок-мотанок із Довгого Анна Гайдук, Христина Гичка з села Річка Пилипецької громади , яка виготовляє гуні, витончені твори різьбярів Кінчів – батька Михайла з Міжгір’я й сина Віталія з Ужгорода. З кукурудзоплетінням ознайомлюють роботи Ганни Дикун із селища Вишково однойменної громади. Ужгородка Марія Дуркот демонструє високохудожні творіння з бісеру.

Хвилю асоціацій про життя-буття закарпатців у минулих часах будять жанрові сценки, втілені в кераміці заслуженою майстринею народної творчості України, ужгородкою Наталією Стегурою.

Вишивальниця з Часлівців, з однойменної громади на Ужгородщині Олена Балог представила майстерно вишиті предмети одягу, що його одягає наречена на угорських весіллях. А ось ужгородка Крістіна Негер – декоративні вироби, вишиті в техніці валяння вовною. Ніна Малош, яка теж із Ужгорода, подала на суд глядачів художньо розписані пляшки. Палітру творів народних майстрів, без сумніву, збагатили й вироби лозоплетільників із села Іза Хустської громади.

На відкритті побували й журналісти, серед яких представники засобу масової інформації з-за кордону. Клер Харвідж і Кетті Давн – кореспондентки Національного громадського радіо США, що є найбільшим медіа-ресурсом у цій країні. Їх супроводжує кореспондент цього ЗМІ в Україні Ростислав Пелех.

Журналісти з США хочуть дізнатися про традиції народного мистецтва України. Планують підготувати радіо- і телерозповіді про традиції в цій галузі. У розмові з директоркою ООМЦК Ганною Дрогальчук дізналися про можливі адреси для творчих відряджень у Закарпатській області. Надалі звітуватимуть про свою роботу перед слухачами й глядачами своєї країни.

Виставка «Джерело традицій» довго не відпускала гостей від десятків її стендів, стелажів тощо. Адже все це – згусток творчої енергії, майстерності кращих представників народного мистецтва Карпатського краю. Триватиме до 13 листопада, тож усі, хто не побував на відкритті, ще мають змогу ознайомитися з експонатами в ужгородському скансені.

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради