НЕСЕ ЗАРЯД ДОБРА, БАЖАННЯ ТА НАТХНЕННЯ…

  • Категорія запису:Новини
Іршавщина – край надзвичайно гарної та мальовничої природи. Гостроверхі вершини гір, що вкриті смереками, пнуться у височінь неба, дзюрчить кришталевою холодною водою струмочок.

У цьому чудовому куточку розташоване мальовниче село Климовиця, де народилось багато працьовитих, талановитих, відданих улюбленій справі людей. Серед них і завідувачка сільського клубу Ганна Котубей. Народилася 10 березня 1967 року. Батько Юрій Бідзіля та мама Марія Дмитрівна змалку побачили у доньки потяг до мистецтва, бо концерти у клубі не обходились без неї – активної та наполегливої. Хоча брат Василь своє життя присвятив дорогам, працював водієм, як і батько, та сестру у виборі професії підтримав.

У 1974 році Ганна Юріївна пішла до першого класу Климовицької восьмирічної школи. Після її закінчення біографія дівчини писалася в Хустському культурно-освітньому училищі. Активна студентка завжди вирізнялась своєю спритністю і лідерськими якостями та здобутками, тому й обрали її старостою групи.

Під час навчання Ганна Юріївна проявляла неабиякий хист до танців, залюбки поринала у тонкощі клубного життя. Після закінчення училища отримала кваліфікацію «Клубний працівник» за спеціальністю «Керівник хореографічного колективу». Застосовувати здобуті знання і навички на практиці її направили на роботу до Іршавського районного відділу культури. Перший досвід роботи працівника культури отримала у БК с. Доробратово, де перші переживання переплітались із радощами успішної роботи, як то кажуть, були і злети, і падіння. Через подібні речі проходить кожен молодий фахівець. Та в ній побачили неабиякий запал до проведення різноманітних заходів, вміння брати на себе відповідальність за їх організацію. І вже через рік вона стала завідувачкою клубу с. Загаття. І вела цей потужний корабель просторами культури майже десять років. А з 1995 і по сьогодні Ганна Юріївна очолює сільський клуб у Климовиці. І вже повних 37 років старанно працює на ниві культури, ділиться своєю любов’ю до духовних благ і завдяки своїм організаторським здібностям приносить людям радість, бо їй подобається залучати до пізнання прекрасного світу дітей, молодь села, людей поважного віку, бо не знає втоми, адже займається улюбленою справою, до якої лежить душа.

Односельці охоче йдуть до закладу культури, займаються у гуртках художнього аматорства, а потім виступають з концертами у клубі та на інших сценах. Жінка старанно й добре налагодила роботу, адже у Климовицькому клубі працює шість гуртків художнього аматорства: вокальний, солістів-вокалістів, драматичний, художнього слова, фольклорний, два танцювальні (із них один дитячий), любительське об’єднання «Умілі руки».

Ганні Юріївні не позичати енергії – вона в пошуках нових програм. Бо організувати фольклорний колектив і подати на розсуд глядача програму – означає зібрати пісенний та обрядовий матеріал, що побутує в селі. Така робота вимагає постійного спілкування з творчими людьми та людьми похилого віку. Фольклорний ансамбль «Чисте джерело», що працює при клубі, є справжньою окрасою села. Він концертує всюди, демонструючи мистецтво свого краю на різних фестивальних сценах на запрошення господарів: фестиваль «Червене вино» (м. Мукачево), фестиваль фольклору та народних промислів «Гамора» (с. Лисичово), фестиваль духовного співу «…Да святиться ім’я Твоє..» (м. Іршава), обрядове свято «На Івана, на Купала» (с. Івашковиця), відкритий фестиваль мистецтв ім. А. Ерделі (с. Климовиця). До речі, участь колективу в фестивалях була неодноразова, додому повертались з нагородами, подарунками та гарним настроєм. До складу ансамблю входять активні учасники: Марія Кобаль, Надія Котубей, подружжя Ганна та Іван Котубеї, Марія Кампо, Марія Котубей, Ганна Повшик, Ганна Шелельо, Ганна Туряниця, Ганна Задільська, Світлана Шелельо, Ганна Білунка. Його ряди поповнило молоде покоління: Наталія Шелельо, Іванна Задільська, Ольга Базьо, Галина Кампо, Андрій Бідзіля, Василь Кампо, Андрій Малейко, Віталій Кампо. Велику допомогу в роботі ансамблю надає Ганні Юріївні музичний акомпаніатор Оксана Лендел.

У Ганни Юріївни за плечима 37 років творчої роботи. Вона складає сценарії до різних свят, проводить їх, відроджує народні обряди, що побутують у селі, залучаючи молодь, організовує дозвілля у різних формах масової роботи. На хорошому рівні проходять культурно-мистецькі заходи: новорічно-різдвяні, відзначення Дня жінок, Дня матері, творчі звіти колективів художнього аматорства.

На жаль, зараз, коли Україна захищає свою суверенність від російського агресора, заклад культури, як й інші, змушений значно обмежити свою роботу. Однак креативні особистості, до яких належить і Ганна Котубей, не можуть сидіти, склавши руки. Вони потребують руху, як риба повітря у воді. Тому наразі жінка виношує різні ідеї і працює над їх втіленням. Глядач обов’язково матиме змогу ці напрацювання оцінити, як тільки скінчиться війна…

Заслуговують на увагу і проведені на базі сільського клубу районні семінари-практикуми клубних працівників з охорони історико-духовної та культурної спадщини за участі провідних спеціалістів області. Це вкотре підкреслює високий рівень співпраці з методичним центром Іршавського міського будинку культури. У згаданих семінарах брали участь начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Закарпатської облдержадміністрації Томаш Сопко, директор-художній керівник Мукачівського драмтеатру, заслужений працівник культури України Юрій Глеба, ректор Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник, голова Закарпатської організації Національної спілки художників України, народний художник України Борис Кузьма, доктор мистецтвознавства, завідувач кафедри декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв Михайло Приймич, проректор Закарпатської академії мистецтв Наталія Ребрик, які розповідали про нашого земляка, одного з основоположників закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі, історію Свято-Духівської церкви ХVІІІ ст., яка згодом поповнить національний реєстр пам’яток культурної спадщини.

Хороша сторінка у біографії Ганни Юріївни – це її сім’я. Це своєрідна пристань, де затишно і любо, де стихають різноманітні бурхливі хвилі життя. Разом з чоловіком Василем Котубеєм виховали двох чудових синів – Василя та Владислава. Старший Василь обрав професію працівника лісової галузі й трудиться в Національному природному парку «Зачарований край», молодший Владислав – учитель інформатики Мукачівського ліцею № 5. На сьогодні вже в обох свої сімейні гніздечка. Невістки Катерина та Ольга стали надійною опорою своїм обранцям. А Ганна Юріївна з чоловіком радіють хорошим емоціям, успіхам онуків: Юрика, Вероніки, Максима, допомагають їм впевненіше робити важливі кроки в житті.

У березні Ганна Юріївна відзначила свій прекрасний 55-річний ювілей з друзями, родичами, колегами. Приємно, що ювілярка оберігає своє життєве кредо, – впевнено крокувати дорогою творчості, яка завжди несе людям великий заряд добра, бажання і натхнення.

Оксана Сідор,
провідний методист Іршавського МБК,
заслужений працівник культури України