Провідний методист Центру культури Костянтин Ковган презентував свої роботи у Хорватії

  • Категорія запису:Новини
Днями провідний методист відділу народної творчості та аматорського мистецтва КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради Костянтин Ковган повернувся з Хорватії, де взяв участь у Міжнародній художній колонії хорватського прибережжя. Поїздка відбулася на запрошення голови культурного товариства русинів і українців  «Рушняк» Приморсько-горянської жупанії Владіміра Провчі й тривала з 10 по 29 вересня.

Наступного дня після приїзду, 11 вересня в галереї KOZALA міста Рієка, Костянтин Ковган презентував свої твори, виконані в техніці художньої різьби по дереву. Рельєфи відображають закарпатські мотиви – колоритні побутові сценки, самобутні куточки рідного краю. Під враженням попередніх поїздок майстер виконав п’ять рельєфів із зображенням краєвидів хорватських міст Рієка, Волоско та Опатія. Організатором виставки виступив Владімір Провчі, який з 2011 року співпрацює з закарпатськими митцями, залучаючи їх до участі в пленерах та виставках.

Цьогоріч  Костянтину Ковгану вперше запропонували провести майстер-клас з різьби по дереву, що відбувся 22 вересня в будинку товариства словацької культури «Матіца словенска»  міста Рієка. Члени делегації зі Словаччини та гості зі Словенії та Македонії спостерігали за процесом створення художнього рельєфу з зображенням морського краєвиду.

За час перебування у Хорватії майстер відвідав цікаві історичні місця, художню галерею «Кастріна», де залишив п’ять своїх творів для подальшого експонування.

Підсумком творчого візиту  Костянтина Ковгана до Хорватії стало підписання угоди про співпрацю КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради в особі в.о директора, заслуженого працівника культури України Ганни Дрогальчук та культурним товариством русинів і  українців «Рушняк» Приморсько-горянської жупанії в особі голови Владіміра Провчі. Угода, укладена сторонами, спрямована на творчу співпрацю в культурно-освітній діяльності, що сприятиме розвитку та популяризації народної творчості та аматорського мистецтва, збереженню нематеріально культурної спадщини та реалізації спільних мистецьких проєктів.

Наталія Стегура,
завідувач народного етнографічного музею, заслужений майстер народної творчості України