У Середньому відкрили меморіальну дошку відомому чеському фольклористу Мілану Ліхарду

  • Категорія запису:Новини
У четвер, 16 вересня у селищі Середнє відкрили меморіальну дошку відомому чеському фольклористу Мілану Ліхарду, який на початку ХХ століття працював на теренах Закарпаття. Він зробив великий вклад у збереження культури словаків, що компактно проживають в селах нашого краю, мабуть, вже не одне століття.

Дошку розмістили на будівлі Школи мистецтв, що розташована у центрі села. На церемонії врочистого відкриття дошки були присутні Роман Василиндра заступник голови Середнянської селищної ради, Яна Дудаш голова Товариства словацьких жінок «Довіра», Іван Латко керівник Ужгородського товариства словаків та інші.

Відкрила культурно-мистецьку акцію Оксана Гададі в.о. директора школи. Вона привітала присутніх зі знаковою подією для життя села, репрезентувала присутніх представників місцевої влади. Широко відомий народний вокально-хореографічний ансамбль «Словенка» виконав гімн України та Словаччини.

Пан Іван Латко коротко й змістовно розповів про словацького фольклориста й мотивував ідею створення меморіальної дошки й встановлення її саме в Середньому. Своїми думками поділився й Роман Василиндра.

Дійство продовжилося в актовому залі школи, де пані Оксана ознайомила присутніх з історією створення «Словенки» та творчими досягненнями відомого колективу, який наступного року відзначатиме своє 30-річчя. Присутні мали щасливу нагоду почути словацькі народні пісні у виконанні колективу відомого далеко за межами Закарпаття, який неодноразово репрезентував народну творчість словаків. Тож, віримо, що попри тимчасові труднощі, пов’язані з реорганізацією школи колектив ще довго буде нас радувати своїми концертами.

Володимир Мишанич