В обласній книгозбірні презентували книжку «Казки та легенди з витоків Ужа»

  • Категорія запису:Новини
30 березня відбулася презентація книжки «Казки та легенди з витоків Ужа» (запис текстів та упорядкування провідного методиста КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслуженого діяча мистецтв України Івана Хланти). Захід пройшов у приміщенні КЗ «Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека імені Ф. Потушняка» ЗОР. Модератор – завідувач відділу краєзнавства ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка Олеся Шелак.

В.о. директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук розповіла про фольклорні збірники, які підготували працівники Центру культури протягом 2015–2023 років, подякувала Іванові Васильовичу за плідну роботу та збереження і популяризацію народнопоетичної творчості краю. Запевнила, що і надалі створюватиме належні умови для змістовної праці. Роботою над створенням обкладинки до книжки поділилася дизайнер Василина Куклишин. Директор ТДВ «Патент» Іван Ключевський привітав присутніх з виходом нової книжки, розповів про те, як вдається під час війни підтримувати діяльність підприємства, подякував Іванові Хланті за співпрацю.

З музичним вітанням виступила директор Часлівецької школи мистецтв Оксана Головня.

До збірника увійшли кращі зразки українських народних казок усіх жанрових різновидів, а також легенди, перекази, бувальщини, притчі, билиці Лемківської Великоберезнянщини, зроблені в кінці ХХ століття від талановитих оповідачів.

У своїй сукупності вони дають певне уявлення про тематичне розмаїття казок на вказаній території.

Тексти подаються за нормами сучасного правопису, максимально зберігаючи діалектну лексику. Малозрозумілі слова пояснюються в словничку.

Кожна казка супроводжується приміткою, де вказано, хто записав, коли і від кого, а також джерело публікації.

Окремим збірником ці фольклорні матеріали друкуються вперше і, безумовно, прислужаться до ще глибшого пізнання верховинського краю, перлин його народнопоетичної творчості.

Марина Офіцинська,
завідувач інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради