В Ужгороді вшанували Івана Чендея та Петра Скунця

  • Категорія запису:Новини
19 травня провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта взяв участь у літературному вечорі-спогаді «Велетні закарпатського письменництва», який провела Ужгородська публічна бібліотека з нагоди відзначення ювілеїв Івана Чендея та Петра Скунця.

Ведучі заходу – бібліотекарка читального залу Андріана Гузак та поет, педагог, журналіст Михайло Бабидорич.

Іван Хланта наголосив на тому, що Іван Чендей та Петро Скунць були не тільки письменниками, а й фольклористами. Так, І. Чендей упорядкував збірник «Казки Верховини», проредагував збірники «Казки зелених гір» та «Як чоловік відьму підкував, а кішку вчив працювати». Петро Скунць був редактором-упорядником збірників «Легенди нашого краю» та «Добридень, сусіде!» Написав кілька статей і рецензій про фольклорні видання.

Закарпатський письменник, байкар, поет-пісняр Юрій Шип зазначив, що Іван Чендей, був сильною особистістю, який був вимогливим до себе, його принциповість вражала прямотою слова. З Петром Скунцем Юрій Васильович товаришував і пам’ятає його як доброго друга, який мав незрівняний талант.

На захід завітав мистецтвознавець, професор, академік Михайло Белень, який розповів, про тісну співпрацю з Петром Скунцем, про те що саме він виготовив екслібрис до книг І.Чендея та П. Скунця.

На літературному вечорі звучали уривки з повістей Івана Чендея та вірші Петра Скунця, які декламувала бібліотекарка Світлана Дячук.