28 серпня у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбудеться культурно-мистецький проєкт «Жива спадщина».

  • Категорія запису:Новини
28 серпня у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбудеться культурно-мистецький проєкт «Жива спадщина».
«Народ без традицій, то дерево без коріння. Будь-який вітер його повалить.» говорить народна мудрість. І це дійсно так, адже народна культура це коріння яке об’єднує нас українців в єдине ціле та робить сильнішими. Тому, надзвичайно важливо зберігати традиції, безцінні знання та практики, котрі передавались нам з покоління в покоління.

З метою збереження традиційної культури Закарпаття, промоції туристичного потенціалу регіону та різнобічної підтримки майстрів народних ремесел у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту 28 серпня о 13 годині відбудеться культурно-мистецький проєкт «Жива спадщина».
В рамках заходу презентуватимуться найбільш яскраві елементи нематеріальної культурної спадщини, які побутують у нашому краї – Ізянське лозоплетиво, Лисичівське ковальство, Гуцульське вовноткацтво, Великодобронське перебірно-човникове ткацтво.

Всі охочі матимуть можливість поринути у атмосферу прадавнього традиційного весілля Затисянської долини, а також долучитися до старовинного обряду плетіння вінків з барвінку разом із фольклорно-етнографічним ансамблем «Лемківчанка».

Гурмани зможуть продегустувати Новоселицьку слив’янку під смачну Гуцульську бриндзю, Колочавську ріплянку та Чернянську начанку, скуштувати запашний сливовий леквар, що вже понад століття варять у селі Геча.

Поціновувачі народної пісні та танців побачать й почують виступи яскравих самобутніх колективів. Серед них автентичні фольклорні ансамблі «Хижанські візерунки» з села Хижа, «Ґаздині» з села Пацканьово, «Сколомийка» з села Приборжавське, «Кийк Фіола» з села Геча, троїсті музики з Гуцульщини й Міжгірщини та інші унікальні виконавці .

Організатори проєкту «Жива спадщина» – Департамент культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА, Комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, Комунальний заклад «Закарпатський музей народної архітектури та побуту» Закарпатської обласної ради.

Захід проводиться за підтримки Закарпатської обласної військової адміністрації.

Щиро запрошуємо всіх шанувальників народної культури на свято.