Черговий номер журналу «Культурологічні джерела» за 2023 рік вийшов у електронному форматі

  • Категорія запису:Новини

 

Журнал «Культурологічні джерела» № 1, 2 (61, 62),  2023 здивував насамперед колоритною обкладинкою, на якій вдало поєднано народну традицію із сучасними засобами зв’язку. Оскільки «Маяліш» – народна весняна традиція с. Сторожниця стала одним із переможців обласного конкурсу елементів нематеріальної культурної спадщини «Збережімо традиції краю», який проводився у червні. Отже, без сумніву,  заслужила прикрасити обкладинку видання (фото Катерини Марушинець).  Тепло, зі знанням справи описала згадану традицію в.о. начальника відділу культури Холмківської ТГ Леся Дубенко. До слова, журі конкурсу рекомендувало подати елемент до регіонального переліку НКС.

Матеріали у журналі подано у відповідних рубриках: «Відлуння подій»,  «Ювілеї», «Цікаво знати», «Стане у пригоді», «Творча майстерня». У п’яти  рубриках уміщено 28 статей 18 авторів. Кожна стаття насичена багатим фактичним матеріалом, приваблює індивідуальним стилем написання, оригінальністю подачі матеріалу.

Наприклад, статті Людмили Довганич про ювілейний концерт Василя Гайдука, Перший Всеукраїнський відкритий фестиваль-конкурс імені Михайла Кречка та концерт з нагоди 80-річного ювілею видатного композитора сучасності Євгена Станковича, у якому взяли участь два колективи: струнний квартет «Фенікс» Львівської національної філармонії ім. Мирослава Скорика та ансамбль солістів під керівництвом Олени Короленко ґрунтовні та виважені, тяжіють до науково-популярного стилю, але водночас читаються і сприймаються легко.

Широко представлено фестивальну мозаїку краю – Відкритий фестиваль-конкурс стрілецької пісні «Красне поле», Відкритий фестиваль-конкурс дитячого та юнацького театрального мистецтва «Юні зірки Мельпомени», фольклорний фестиваль-конкурс здобувачів освіти мистецьких шкіл Закарпатської області «Веселковий передзвін», опубліковано творчі нариси Михайла Митровки про Леонтія Ленарта та Івана Хланти з нагоди 80-річчя Василя Кобаля. Також запропоновано запис українського народного танцю Закарпаття з нотами, який здійснив провідний методист відділу народної творчості та аматорського мистецтва Центру культури Микола Мовнар. Це  допоможе збагатити репертуар аматорських танцювальних колективів краю та колективів хореографічних відділів шкіл мистецтв області.

Не оминули увагою і презентацію збірника «Казки та легенди з витоків Ужа», яку провели в обласній книгозбірні. До збірника увійшли кращі зразки українських народних казок усіх жанрових різновидів, а також легенди, перекази, бувальщини, притчі, билиці Лемківської Великоберезнянщини, зроблені в кінці ХХ століття від талановитих оповідачів. У своїй сукупності вони дають певне уявлення про тематичне розмаїття казок на вказаній території. Тексти подаються за нормами сучасного правопису, максимально зберігаючи діалектну лексику. Малозрозумілі слова пояснюються в словничку. Кожна казка супроводжується приміткою, де вказано, хто записав, коли і від кого, а також джерело публікації. Окремим збірником ці фольклорні матеріали друкуються вперше і, безумовно, прислужаться до ще глибшого пізнання верховинського краю, перлин його народнопоетичної творчості.

У червні великим концертом вшанували пам’ять видатного балетмейстера, народної артистки України Клари Балог. Про це у матеріалі солістки Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Таїсії Грись.

Не залишилися поза увагою авторів і різні культурно-мистецькі акції, що відбулися на теренах нашого краю. Сподіваємось, що кожен шанувальник народного мистецтва Закарпаття знайде для себе матеріал для душі.

Переглянути журнал можна тут: https://zakfolkcenter.info/load/15384

Марина Офіцинська,
завідувач інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради