До читача з любов’ю. Побачив світ перший номер журналу «Культурологічні джерела» за 2020 рік

  • Категорія запису:Новини
Не порушуючи традицію, неодмінно весною та за сприяння департаменту культури Закарпатської облдержадміністрації приходить до читачів новий номер журналу «Культурологічні джерела». Світлина Олени Гайдук, яку ми обрали для обкладинки, спонукає берегти і примножувати народні художні промисли краю. Зокрема лозоплетіння популяризує майстриня, директор будинку культури села Іза Хустського району Віра Вучкан. Недарма одну з майстерень у рамках грантового проєкту «Онлайн ХАБ для нематеріальної культурної спадщини Закарпаття» 2019 року було проведено саме в цьому селі.

До першого номеру журналу ми залучили 21 автора й опублікували 31 матеріал, який розмістили у семи рубриках: «Відлуння подій» – 10 статей, «Творча майстеря»  – 9, «Цікаво знати»  – 4, «У світ» – 1, «Постаті» – 2, «Пам’ять»  – 4, «Стане у пригоді» – 1 та доповнили чотирма кольоровими вклейками.

Читач знайде для себе багато цікавої та корисної інформації, адже кожен автор презентував змістовні та добре опрацьовані статті. Василь Андрійцьо представив творчість актора Михайла Фіщенка; Володимир Мишанич – майстра Петра Ходанича; Людмила Орос – музиканта Лесі Дубенко; Іван Хланта розповів про діяльність методиста Оксани Сідор і шанувальника народної творчості Степана Поповича тощо.

Олена Короленко ознайомила з творчою біографією народної аматорської чоловічої хорової капели «Боян», яка відзначила 55 років.

Різдвяну гру «Баранки» записав і відродив з вихованцями Великобичківської дитячої музичної школи Василь Попович. Про це він розповідає у своїй статті, до якої подає і сценарій дійства.

Про активну діяльність Закарпатської організації Національної спілки письменників України пише Василь Густі, про тячівську майстриню Тетяну Нікішкіну – Наталія Маджара, а виноградівських мисткинь – Любов Токач.

Для тих колективів і окремих виконавців, хто бажає поповнити репертуар, пропонуємо ноти і слова до пісні «Над рікою Ужем».

І це лише частина оприлюднених матеріалів.

Отже, запрошуємо до перегляду і читання!

Переглянути перший випуск щоквартальника «Культурологічні джерела» за 2020 рік можна за цим посиланням.

 

Марина Офіцинська,
завідувач інформаційно-редакційного сектору
КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР