«Джерельця Карпат» успішно репрезентували Україну на фестивалі в Німеччині

  • Категорія запису:Новини

Учасники колективу дали кілька концертів у різних містах Німеччини, зокрема, окрім міста Дармштад, виступали у містах Ацербах та Ліндельфеле, де виконували закарпатські народні танці, а також український запальний Гопак. Фінал кожного виступу на всіх своїх концертах завершували хореографічною композицією « Ой у лузі червона калина», яка стала своєрідною візитівкою  України за кордоном. Постановка танцю засновника і керівника Дитячої академії танцю «Джерельця Карпат» Еріка Сачко, вихованці якого приймали участь у концертах. Вони продемонстрували свою високу майстерність, що стала результатом їхньої важкої, але захоплюючої творчої діяльності. Відзначу, що « Джерельця Карпат» вже вдруге взяли участь у фестивалі «Гайнерфест», який відбувається у Дармштаті вже багато років поспіль Це свідчить про його успіх й широке визнання та величезний інтерес до української народної творчості.

У фестивалі також взяли дитячі хореографічні колективи з Іспанії та Сполучених Штатів Америки. Вони проявляли жвавий інтерес та цікавість до учасників ужгородського колективу, багато спілкувались, обмінювались думками, враженнями. Гадаю, що діти ніколи не забудуть цей фестиваль, який збагатив їх духовно, розширив їхній кругозір.

Свято тривало 7 днів, а після його завершення учасники колективу за рахунок приймаючої сторони відпочивали в Альпах, неподалік прекрасного гірського озера, в Дитячому будинку ім. Альберта Швайцера і м. Лінденфелс. Там дітей привітно зустрів директор Будинку Даніел Козацькі-Крюгер та подружжя Еммі та Вальтер Гленз, які опікувалися колективом весь час його перебування у Німеччині. З Ужгорода до Дармштата колектив супроводжував Заслужений працівник культури України Михайло Сачко. Від імені батьків учасників танцювального колективу та працівників і педагогів Дитячої  академії танцю «Джерельця Карпат» пан Михайло висловлює глибоку вдячність всім хто долучився до організації поїздки на фестиваль.

Хочу нагадати, що колектив  «Джерельця Карпат»  був створений в 1986 році Михайлом Сачко. За 35 років існування ансамблю у ньому виховувалось понад 600 дітей, переважна більшість яких і нині не розлучаються з хореографічним мистецтвом.

Учасники ансамблю демонструють напрочуд досконалу техніку, дивовижну гнучкість та артистичну органіку. Підвищений емоційний тонус в їх концертах панує від першого й до останнього номера. Кожен танець відлунює в душах глядачів і спомином, і бунтом, гордістю за маленьких артистів, і радісним відчуттям незнищенності під вічним небом народного мистецтва. Від цього люди стають благороднішими, а життя – більш гармонійним, повносилим, гуманним. Усі їх виступи значно розширюють коло шанувальників та прихильників дитячого колективу. Шана до рідного танцю українському народові притаманна з прадавніх часів, і радує те, що шанує витвори рідного наша молодь.

Зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Джерельця Карпат» приймає участь у всіх звітних концертах Закарпатської області в м. Києві. Так, в 2005 році в палаці культури «Україна»  в головному концерті кращих танцювальних колективів країни з нагоди 100річчя дня народження генія української хореографії Павла Павловича Вірського, ансамбль вкотре гідно представив себе широкій публіці. На базі зразкового дитячого ансамблю «Джерельця Карпат» були проведені обласні семінари та майстер класи  для хореографів Закарпатської області.

Виступи ансамблю «Джерельця Карпат» мали і мають помітний резонанс не лише в Україні, а й за її межами. Колектив знайшов визнання спеціалістів та глядачів, неодноразово успішно витримав випробування на великій сцені.

Незважаючи на труднощі, які переживає наша молода держава, пов’язані з війною, колектив та його керівник упевнено вдивляються в майбутнє в сподіванні на прихильність і допомогу владних структур та шанувальників хореографічного мистецтва.

Володимир Мишанич