ХУДОЖНИК ВАСИЛЬ ВОВЧОК ПРОКЛАВ МІСТ ВІД ЗАКАРПАТТЯ ДО АМЕРИКИ

  • Категорія запису:Новини
У художній галереї «Ужгород» наприкінці минулого тижня, 10 травня, численні гості вітали з 65-річчям Василя ВОВЧКА – заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України, лауреата Обласної премії ім.Й.Бокшая та А.Ерделі у галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва і Міжнародної літературно-мистецької, екологічної премії «Карпатська корона».

З цієї нагоди митець представив на суд глядачів серію з майже чотирьох десятків полотен, створених за останні п’ять років.

На відкритті з музичним вітанням виступив фольклорний ансамбль «Музики» Ужгородської школи мистецтв (керівник Тетяна Федурця).

Директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслужений артист України Євген Тищук привітав автора виставки з новим творчим звітом. За вагомий особистий внесок у розвиток мистецтва краю вручив художникові Почесну грамоту.

Голова Закарпатської організації Національної спілки художників України, народний художник України Борис Кузьма передав митцеві вітального листа від голови Національної спілки художників України Костянтина Чернявського. Відзначив плідну творчу роботу Василя Вовчка в обласній спілчанській організації, де упродовж багатьох років він очолює секцію живопису. Подякував  за організаційну роботу та участь у заходах Спілки.

Директорка Ужгородської школи мистецтв, заслужена працівниця культури України Наталія Громова подякувала педагогу Василеві Вовчку за його понад 30-річну роботу в школі. Від 1986 року працює викладачем Ужгородської школи мистецтв, де під його пильним оком педагога в любові до мистецтва зростають юні таланти. Учні митця часто беруть участь у виставках, перемагають у різноманітних творчих конкурсах в Україні та за кордоном.

До слова, і сам Василь Вовчок пройшов школу естетичного виховання під наглядом вимогливого педагога, заслуженого вчителя України Золтана Баконія, який працював з юними художниками у тодішньому ужгородському Палаці піонерів. Про те, як уроки Золтана Золтановича допомогли сформувати і естетичні, й особистісні якості вихованця, на відкритті виставки мовив і художник з Мукачева, давній товариш і соратник Вовчка Олександр Мондич.

До вітань долучився і журналіст Василь Бедзір, який добре знається  із своїм тезкою з часу спільного перебування в обласному таборі «Юний художник». Нагадав про життєві й мистецькі уроки, які майбутній художник отримав у сім’ї відомого українського поета Василя Юрійовича Вовчка. Ця сім’я взяла на виховання талановитого племінника в час, коли в рідному селі Нижній Бистрий помер його батько, і виховувала, як власного сина.

З щирими побажаннями звернулася до Василя Вовчка голова Закарпатського обласного комітету профспілки працівників культури Наталія Товтин. У цій професійній спілці художник входить до президії.

Поряд із полотнами, які відображають красу рідного краю, Василь Вовчок представив і роботи, які написав під впливом перебування в США. Колись, ще до другої світової війни, дідусь Василя Вовчка десять років пропрацював у США, заробляючи на хліб насущний. Нині там перебувають обидві доньки – молодша Наталя постійно, а старша Олеся – тимчасово, виїхавши разом із дітьми на початку воєнного стану в Україні. Художник поетично пов’язав дві частини експозиції – «закарпатську» й «американську» – віршованими рядками свого дядька, поета Василя Вовчка:

Об’їду світ увесь великий,
Сюди вернусь – завжди мені
Засвітить вогник срібноликий
у материнському вікні.

Через кілька днів після відкриття виставки сталася приємна подія. Зокрема, 13 травня, Василь Вовчок отримав приємну звістку: Національна спілка художників України нагородила його медаллю «За творчі здобутки».

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, фото автора