Колективи Виноградівського міського будинку культури підтвердили звання «народний», «зразковий»

  • Категорія запису:Новини
Першого грудня 2021 року в м. Виноградів Берегівського району відбулася атестація на підтвердження звання «народний» аматорських колективів  КЗ «Виноградівський міський будинок культури» Виноградівської міської ради. Серед них зразковий аматорський театр ляльок (керівник Наталія Югас);  зразковий аматорський хореографічний колектив «Галактика» (керівник Валентина Дудка); народний аматорський джазово-естрадний ансамбль «Севлюш діксібенд» (керівник Павло Бучелла).

Атестаційна комісія у складі:

Євгена Тищука – директора департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської облдержадміністрації (голова комісії);

Ганни Дрогальчук – директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, заслуженого працівника культури України;

Ірини Шевцової – голови циклової комісії «Хореографічних Дисциплін» КЗВО «Ужгородський інститут культури і мистецтв» ЗОР,

заслуженого працівника культури України переглянула виступи і вирішила просити колегію департаменту культури  національностей та релігій підтвердити згаданим колективам звання «народний».

Зразковий аматорський театр ляльок (керівник Наталія Югас)

Свою творчу біографію ляльковий театр Виноградівського міського будинку культури розпочав у 1982 році. Засновниками-організаторами стали – режисер Василь Югас і художній керівник Наталія Югас. За короткий термін ляльковий театр створив такі вистави, як «Веселі пригоди Кицика і Мицика» Ю.Чеповецького та інсценізації «Новорічні пригоди Діда Мороза і Снігуроньки» та «Червона шапочка» за казкою Шарля Перро (режисер-постановник В.Югас). Тоді склад лялькового театру налічував 12 дітей та троє дорослих. З перших днів існування художником та декоратором театру є Федір Сільваші.

Творчий колектив працює багато і плідно. Найбільшою популярністю користуються у дітей інсценізації за українськими народними казками «Як Дід щастя здобував», «Колобок», «Заєць, Лисиця і Півень», а також «Заєць у Тигровій шкурі», «Як Юрко-легінь з нечистою силою змагався» за п’єсами  закарпатського драматурга Сергія Гержика, «Зайка-Зазнайка» за п’єсою С.Михалкова, «Дюймовочка» за казкою Г.К.Андерсена, «Чортів скарб» інсценізація за твором Володимира Короткевича та інші.

У 2006 році аматорському колективу присвоєно звання «зразковий».

Мета театру – зацікавити дитину, залучити її до певного виду діяльності, розвивати її природні здібності, активізувати дитячу творчість, своєчасно виявляти обдарованість.

При постановці вистав використовуються ляльки тростинкові, петрушка, у перспективі – це лялька-маріонетка. Театральні ляльки учасники театру виготовляють власноручно та за участі художника Федора Сільваші. Музичне оформлення та його монтаж здійснював звукооператор Микола Мадяр.

Починаючи з 2006 ляльковий театр бере участь в обласному фестивалі дитячого та юнацького театрального мистецтва «Юні зірки Мельпомени». Нагороджений грамотами та подякою управління культури Закарпатської облдержадміністрації, виконкому Берегівської міської ради за активну участь у згаданому фестивалі.

Напередодні відзначення Міжнародного  Дня  захисту  дітей, 30  травня  2015 року, в  залі Виноградівського міського будинку культури відбулася прем’єра вистави-казки за п’єсою «Як Юрко-легінь з нечистою силою змагався» закарпатського драматурга Сергія Гержика.

Театр пишається своєю співпрацею з майстринею Ніною Корнієнко.  Вона разом із учасниками лялькового театру виготовили 15 театральних ляльок  до вистави «Як Дід щастя здобував». З цією виставою учасники виступили перед дітьми, які  перебували в оздоровчих таборах Виноградівського району під час літніх канікул. Таких виїзних виступів у 2014 році здійснено 27, на яких були присутні понад 3,5 тисячі дітей та молоді.

Лауреат ІІІ Всеукраїнського відкритого фестивалю театрального мистецтва аматорських дитячих та молодіжних колективів «Імпреза над Латорицею» (2019, м.Мукачево).  Володар ґран-прі Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячої та юнацької творчості «Pektoral of talents» (2019). У січні 2021 р. театр презентував виставу «Різдвяна коляда».

У планах театру нові постановки та гастрольна діяльність.

Зразковий аматорський хореографічний колектив «Галактика» (керівник Валентина Дудка).

Колектив створено у середині 90-х років минулого століття.

Професійна майстерність ансамблю за ці роки значно виросла: постійно оновлюється репертуар, стали оригінальнішими і яскравішими костюми, а найголовніше – не втрачені злагодженість, єдність та особливий дух цього чудового колективу. Заслуга у цьому, перш за все, засновника та незмінного керівника Валентини Дудки. Вона не лише досвідчений хореограф-постановник, а й людина, віддана мистецтву танцю, якому охоче навчає своїх вихованців.

Перший серйозний виступ відбувся під час молодіжної акції на підтримку постраждалим від повені 1998 року з композицією «Галактика». Врешті, саме вона потім дала назву колективу. Завдяки тісній співпраці з його нинішнім директором будинку культури Святославом Галом колектив став пізнаваним.

Нині танцювати в «Галактиці» – це не тільки престижно, а й можливість оволодівати сучасною хореографією і повністю віддаватися улюбленому заняттю.
Усі композиції Валентина створює сама, вигадує постановку рухів, підбирає музику та костюми. Але під час роботи завжди прислухається до думки своїх підопічних. Така злагодженість допомагає в роботі. Наразі в «Галактиці» понад 40 учасників і хореограф однаково приділяє увагу як тим, хто давно танцює в колективі, так і початківцям.

Колектив бере активну участь у благодійних концертах, різних мистецьких заходах. Дівчата з «Галактики» завжди гідно представляють наше місто. В їхній скарбничці участь у телевізійних конкурсах «Зірки на сцену», «Підкори сцену», «Dans-клас» та інші, численні відзнаки найвищого ґатунку з міжнародних та всеукраїнських фестивалів-конкурсів, гран-прі Міжнародного фестивалю сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона» та три гран-прі, які колектив завоював у Києві. Вони часто виступають в Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Хусті, Міжгір’ї, а щорічні звітні концерти «Галактики» є справжнім святом для міста.
У 2018 році колективу присвоєно звання «Зразковий аматорський колектив». Ще однією приємною новиною є й те, що Комітет сучасної та естрадної хореографії при IAED визнав «Галактику» кращим серед колективів та нагородив її керівника відзнакою «Переможець Акції Людина року 2019», яка проходила у Києві.

2020 року  «Галактика» взяла участь одразу в двох проєктах. Це був Міжнародний фестиваль у м. Львові, де забрали всі перші місця і додатково отримали диплом за кращий номер. Наступним пунктом став Київ – Бровари та участь у мега-масштабному проекті GIOBAL TALENT – національний талант-проект і одразу результат – золотий фінал І місце.

У жовтні 2020 року взяли участь у чемпіонаті URBAN DANCE PRO CUP LVIV, де групи зайняли перше і друге місце, а солісти стали фіналістами і призерами двох других місць.