«МИСТЕЦЬКА ІМПРЕЗА» – СЕРЕД НАЙПОМІТНІШИХ ПОДІЙ ТИЖНЯ В КУЛЬТУРІ

  • Категорія запису:Новини
7 серпня відкрилася виставка живопису, якою художники відзвітували про пленер, який навесні, в час цвітіння сакур організував КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради. Твори митців із різних куточків краю об’єднані спільною назвою – «Мистецька імпреза».

Пленер бере відлік від 2011-го

Маючи позаду понад десятирічну історію проведення, пленер знову збирав учасників на теренах Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Його завершальним акордом стала виставка, до якої долучилися загалом 18 авторів. Серед них викладачі мистецьких шкіл і художники-аматори з Тячівського, Хустського, Мукачівського й Ужгородського районів. Яскраві, різножанрові полотна подали заслужений художник України Василь Вовчок, художники Надія Черевко, Ольга Ладижець, Марта Цуга, Станіслав Андрієвський, Костянтин Ковган, Михайло Розман, Олександр Сидорук, Аркадій Мухомедʼянов та інші.

Привертали увагу полотна з зображеннями квітів і дерев у весняному повноквітті, стародавніх хатин, Шелестівської церкви та ще багатьох куточків ужгородського скансену. Все це не залишало байдужим, про що йшлося і на урочистому відкритті. Зокрема, учасників привітала в.о. директора департаменту культури Закарпатської ОВА-ОДА Галина Ломпарт, заступник директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Василь Барановський, заступниця директора Закарпатського музею народного архітектури та побуту Мар’яна Мегела. Зазначали, що учасники демонструють не лише досконале володіння зображальними засобами, а й зачіпають за живе емоційним відображенням довколишнього світу. Побажали всім митцям – учасникам виставки – брати нові творчі висоти.

Художник із глибинки відтворив ужгородські родзинки

Пленери сприяють підвищенню рівня майстерності митців, створюють умови для професійного спілкування й обміну досвідом. Про це говорив на відкритті учасник виставки – викладач Драгівської школи мистецтв, вчитель малювання Чумалівського ліцею Михайло Розман. Він є автором трьох полотен, кожне з яких відтворило архітектурні родзинки обласного центру – Закарпатську філармонію, кафедральний Хресто-Воздвиженський собор, стару хату скансену. Розповів, що з задоволенням передає свої знання й досвід, навчаючи учнівську молодь.

Захоплено, з пієтетом на «Мистецьку імпрезу» відгукнулася колишня багаторічна очільниця музею, заслужена працівниця культури України Габріела Андял. Зазначила, що полотна учасників пленеру яскраво промовляють про любов до Вітчизни, несуть у собі енергетику, властиву закоханим у рідний край. Вони спонукають задуматися над вічними цінностями, закликають до творчості.

«Хочу відзначити, що, незважаючи ні на що, тісну співпрацю з Центром культури продовжують талановиті митці, викладачі Ужгородської  школи мистецтв Олександр Сидорук і Василь Вовчок. Вони давно вже стали моральними авторитетами й справжніми вчителями для багатьох митців-аматорів», – зазначив один із гостей виставки, художник і журналіст Володимир Мишанич.

«Такі пленери ми організовуємо, відчуваючи потребу, – прокоментувала подію в.о. директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР Ганна Дрогальчук. – На наші запрошення відгукуються як художники-аматори, так і професійні митці. Тобто, склалася традиція, коли до Ужгорода приїжджають автори, які хочуть поспілкуватися одні з одним, продемонструвати свої наробки, поділитися своїм досвідом тощо. Приємно, що й нинішній рік не став винятком: на виставку подано вдосталь робіт, які схвально зустрінуті глядачами. Завдячуємо в сприянні Закарпатському музеєві народної архітектури та побуту, бо саме він приймає художників на своїй території, де вони можуть обирати різні локації за власним вибором. Музей також надає виставковий майданчик за підсумками пленеру».

Виставка в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту триватиме два тижні.

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, фото автора