На базі Свалявської школи мистецтв відбувся обласний семінар з фольклору для викладачів мистецьких шкіл Закарпаття

  • Категорія запису:Новини
Згідно плану роботи методичного кабінету початкової мистецької освіти КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради 20 березня на базі Свалявської школи мистецтв Свалявської міської ради Мукачівського району провів обласний семінар «Жанри народної музики Закарпаття. Старовинні народні мелодії Закарпаття».

У семінарі взяли участь 42 викладачі із мистецьких шкіл Ужгородського, Берегівського та  Мукачівського куща.

Відкрила семінар в.о. директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук. Вона наголосила, що семінар з фольклору для викладачів мистецьких шкіл Закарпаття за ініціативи Центру культури проводиться вперше. Нині особливо актуально допомогти педагогам творчо підійти до процесу формування у дитини чуття Батьківщини на засадах національної культури і духовності.

 Привітали учасників семінару начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради  Альона Куштан, та директор Свалявської школи мистецтв Віталій Дорош.

Консультантами семінару були В. Мадяр-Новак – викладач КЗ «Ужгородський музичний фаховий коледж імені Д. Є. Задора» ЗОР, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України, В. Вігула – викладач  КЗВО «Академія культури і мистецтв» ЗОР.

Модератор заходу – заступник директора Свалявської школи мистецтв Тетяна Голонич.

З доповіддю  «Жанри  народної музики Закарпаття. Старовинні народні мелодії Закарпаття» виступила викладач струнно-смичкового відділу Свалявської школи мистецтв Х. Головнич, у якій не лише розглянула деякі теоретичні питання, зокрема трактування терміну «жанр», але й проаналізувала народно-музичні жанри Закарпаття та вказала на їх побутування серед лемків, гуцулів, бойків та долинян – етнографічних груп, що проживають на Закарпатті.

Наступним пунктом був відкритий урок, який також провела Х. Головнич. Він перегукувався з темою семінару.  Під час уроку прозвучала в’язанка закарпатських народних пісень, дві закарпатські народні пісні  «Легіню, пропав бись», «А я собі веселенька» та пісня «Співаночка» (слова С. Жупанина, музика М. Керецмана).

Гарним доповненням до теми був і виступ учнів вокального відділу Пітри Христини й Пітри Тетяни, які виконали жартівливу закарпатську народну  пісню «Заспіваймо собі двома голосами» (викладач Н. Коваль) та  закарпатський народний танець «Турянський» від учнів хореографічного відділу (викладач Л. Дулішкович).

Шквал позитивних емоцій викликав виступ гурту «Фатьови» КЗВО «Академія культури і мистецтв» ЗОР (керівникзаслужений працівник культури України Валентина Вігула).

Під час обговорення усі, хто бажав, мали можливість висловити свою думку.

Викладач КЗ «Ужгородський музичний фаховий коледж імені Д. Є. Задора» ЗОР, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України В. Мадяр-Новак наголосила, що Х. Головнич своєю розповіддю зуміла зацікавити присутніх, адже проводила цікаві паралелі та ділилася результатами власних експедиційних спостережень. Порадила не зупинятися на досягнутому і далі продовжувати цю благородну справу.

Слушною була думка і викладача  КЗВО «АКіМ» ЗОР, заслуженого працівника культури України Валентини Вігули. Вона відмітила грамотну роботу викладача Х. Головнич, створення неабиякого алгоритму проведення нестандартного уроку, налаштування присутніх на творчий тандем  під час виконання фольклорним оркестром закарпатських народних мелодій та пісень. Вказала на вправне  та артистичне виконання народних  пісень вокалістами Шпортень Яною й  Полончик Іриною, панування   хорошої  творчої  атмосфери  присутніх  на семінарі  та між викладачем і колективом. Також поділилася своїм власним досвідом у роботі з колективом, дала слушні поради та вказала на недоліки. Загалом відмітила високий рівень викладання з дотриманням усіх методико-виконавських норм згідно типової освітньої програми початкової музичної освіти.

Під час ділового спілкування в.о. директора КЗ «ООМЦК» ЗОР, заслуженим працівником культури України Ганною Дрогальчук  було детально обговорено алгоритм написання робочої навчальної програми, зміст та форми  методичної роботи, яку мають вести викладачі шкіл тощо. Вона подякувала  за позитив, яким був переповнений увесь день, та директору Свалявської школи мистецтв Віталію Дорошу за теплий прийом.     

Викладач КЗ «Ужгородська школа мистецтв» Ужгородської міської ради  Тетяна Федурця висловила щиру подяку за змістовну доповідь та  цікавий урок. Віддала належне перспективному керівнику колективу, який за короткий час домігся добрих результатів. Побажала нових творчих успіхів, насолоди та натхнення у популяризації народної музики краю.

Такі тематичні семінари допомагають виховати нове покоління з усвідомленням своєї належності до роду, краю, держави, виростити, виплекати носіїв і продовжувачів культурних і духовних надбань рідного народу.

Марина Офіцинська,
завідувач інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради